Journals / Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi / 2024 / Cilt: 12 Sayı: 3

Dijital Emeğin ve Sosyal Medyanın Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

Çağla Tokgöz(SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ, HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BÖLÜMÜ)0000-0002-8815-6370
Murat Toksarı(Cumhuriyet Üniversitesi)0000-0002-4941-4664
Pages
1100–1117
Publication Date
2024-09-30
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Hayatımızın her anına eşlik eden sosyal medya, dijital emek kavramıyla birleşerek kullanıcıları nasıl etkilemektedir ve bu etki tüketiciyi ne kadar değiştirmektedir çalışmada incelenen konulardan biridir. 18-25 yaş arasında sosyal medya kullanıcıları üzerinde yapılan bu çalışmada yüz yüze anket tekniğinden yararlanılarak dijital emek ile sosyal medya kullanımı tüketiciyi nasıl değiştirdiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Son yıllarda iletişim teknolojilerindeki yaşanan değişim ve gelişimle birlikte sosyal medya kullanımı oldukça fazladır.
📊
Key Findings & Data:Bu kullanım kişinin farkında olmadan etkileşim halinde olup emek harcamasına neden olmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Hayatımızın her anına eşlik eden sosyal medya, dijital emek kavramıyla birleşerek kullanıcıları nasıl etkilemektedir ve bu etki tüketiciyi ne kadar değiştirmektedir çalışmada incelenen konulardan biridir. 18-25 yaş arasında sosyal medya kullanıcıları üzerinde yapılan bu çalışmada yüz yüze anket tekniğinden yararlanılarak dijital emek ile sosyal medya kullanımı tüketiciyi nasıl değiştirdiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Emek · Dijital Emek · Sosyal Medya

Özet

Son yıllarda iletişim teknolojilerindeki yaşanan değişim ve gelişimle birlikte sosyal medya kullanımı oldukça fazladır. Bu kullanım kişinin farkında olmadan etkileşim halinde olup emek harcamasına neden olmaktadır. Emek sosyal medyanın kullanım alanında maddi olarak karşılığı alınmadığından dolayı emek “dijital emek”e dönüşmektedir. Dijital emek kavramı sosyal medya kullanıcılarının üretken emek olup olmadığı tartışması üzerine çıkmış bir kavramdır. Dijital emek kavramında zaman ve mekân olgusu olmadığından dolayı emek, dijital bir boyut kazanarak evrilmiştir. Yaşanan bu durum iletişim teknolojilerindeki değişimle birlikte gerek kullanıcı emeği gerekse dijital emek arasında bir ayrıma neden olmaktadır. Bu ayrım sosyal medya bağlamında tüketici tercihlerini de etkilemektedir. Dolayısıyla dijitalleşmenin getirisi olan tüketim sosyal medya ile birleşerek tüketiciyi doğrudan etkilemektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın ortaya çıkış nedeni dijital emeğin sosyal medya bağlamında tüketiciyi nasıl değiştirdiğine dair etkisine odaklanmaktadır. Hayatımızın her anına eşlik eden sosyal medya, dijital emek kavramıyla birleşerek kullanıcıları nasıl etkilemektedir ve bu etki tüketiciyi ne kadar değiştirmektedir çalışmada incelenen konulardan biridir. 18-25 yaş arasında sosyal medya kullanıcıları üzerinde yapılan bu çalışmada yüz yüze anket tekniğinden yararlanılarak dijital emek ile sosyal medya kullanımı tüketiciyi nasıl değiştirdiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

🔖

Cite This Article

Tokgöz, Ç., Toksarı, M., *, Ç. T. (2024). Dijital Emeğin ve Sosyal Medyanın Tüketiciler Üzerindeki Etkisi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, Cilt: 12 Sayı: 3, 1100–1117. https://doi.org/10.19145/e-gifder.1517182

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (6)

  1. AKSOY, Suat (2017). “Değ:şen Teknoloj:ler ve Endüstr: 4.0: Endüstr: 4.0’ı Anlamaya Da:r B:r G:r:ş”. Katkı (Sosyal Araştırma Vakfı), (4), s. 34-44.
  2. ASLAN, Ş. Emre (2014). Marka 2.0 Stratej:ler: Bağlamında Global Markaların Sosyal Medyada Gündem Bel:rlemes:: Markaların 2.0 Gündem:, Gaz: Ün:vers:tes: Sosyal B:l:mler Enst:tüsü Doktora Tez:, Ankara.
  3. BAUMAN, Zygmunt (2019). Akışkan Modern:te (Çev: S:nan Okan Çavuş). İstanbul:
  4. Can Yayınları.
  5. BERNERS-LEE, T:m., HENDLER, James and LASSILA, Ora (2001). “The Semant:c Web”, Sc:ent:f:c Amer:can, 284(5), s. 34-43.
  6. BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2011). Sosyal B:l:mler İç:n Ver: Anal:z: El K:tabı. Ankara: PEGEM Akadem:. CHOUDHURY, Nupur (2014). “World W:de Web and Its Journey From Web 1.0 to Web 4.0”, Internat:onal Journal of Computer Sc:ence and Informat:on Technolog:es, 5(6), s. 8096-8100.