Journals / Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi / 2021 / Cilt: 10 Sayı: 2

Mariana Mazzucato: Her Şeyin Değeri: Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar

Gülbahar Atasever(MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ)0000-0001-7244-9243
Pages
45–51
Publication Date
2021-12-31
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu açıdan kitap, günümüzde üretken faaliyet, üretim sınırı gibi kavramların daha iyi anlaşılması, finansal kesim ve devletin mevcut konumunun doğru bir şekilde belirlenebilmesi için değer kavramının yeniden içselleştirilmesine olanak tanımaktadır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Mariana Mazzucato (2020). “Her Şeyin Değeri: Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar” adlı kitapta, ekonominin işleyişini “değer” kavramı üzerinden ele alarak “değer yaratma” ve “değer gaspı” çerçevesinde finansal kesim ile devletin konumunu irdelemektedir.
📊
Key Findings & Data:Bu bağlamda, hangi sektörün üretken olarak ele alınması gerektiği, gayri safi milli hasıla hesaplamalarında finansal sektörün ve devletin rolü, yeniliğin kaynağı, bölüşüm, uzun dönemli büyüme gibi konuları ayrıntılı bir şekilde değer yaratma süreciyle ilişkilendirmektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bu açıdan kitap, günümüzde üretken faaliyet, üretim sınırı gibi kavramların daha iyi anlaşılması, finansal kesim ve devletin mevcut konumunun doğru bir şekilde belirlenebilmesi için değer kavramının yeniden içselleştirilmesine olanak tanımaktadır.
🔬Design:Kitap İncelemesi
📍Scope:2020 Verileri
⚙️Variables:Küresel Ekonomi · değer · değer gaspı

Özet

Mariana Mazzucato (2020). “Her Şeyin Değeri: Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar” adlı kitapta, ekonominin işleyişini “değer” kavramı üzerinden ele alarak “değer yaratma” ve “değer gaspı” çerçevesinde finansal kesim ile devletin konumunu irdelemektedir. Bu bağlamda, hangi sektörün üretken olarak ele alınması gerektiği, gayri safi milli hasıla hesaplamalarında finansal sektörün ve devletin rolü, yeniliğin kaynağı, bölüşüm, uzun dönemli büyüme gibi konuları ayrıntılı bir şekilde değer yaratma süreciyle ilişkilendirmektedir. Yazara göre, asıl üzerinde durulması gereken konular, faaliyetlerin değer üretme hedefine hizmet etmek üzere nasıl şekillendirileceğidir ve devletin görevinin ne olduğudur. Bu açıdan kitap, günümüzde üretken faaliyet, üretim sınırı gibi kavramların daha iyi anlaşılması, finansal kesim ve devletin mevcut konumunun doğru bir şekilde belirlenebilmesi için değer kavramının yeniden içselleştirilmesine olanak tanımaktadır.

🔖

Cite This Article

Atasever, G. (2021). Mariana Mazzucato: Her Şeyin Değeri: Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Cilt: 10 Sayı: 2, 45–51. https://ajindex.com/articles/1221082

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (1)

  1. Mariana Mazzucato (2020). Her Şeyin Değeri: Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar (Çev. Esin Soğancılar), Koç Üniversitesi Yayınları.