Journals / Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi / 2018 / Cilt: 5 Sayı: 1

GAZELİN BEYİT SIRALAMASININ DEĞİŞMEZLİĞİ -HÂFIZ-I ŞÎRÂZÎ'NİN BİR GAZELİ ÖRNEĞİ-

Pages
18–29
Publication Date
2018-07-02
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sûdî şerhinde, Fars şiiri için en muteber Hâfız divanlarından biri olan Kazvînî'nin tertibinden faklı bir sıralama tercih etmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Doğu edebiyatlarının en önemli şiir şekillerinden birisi olan gazelde beyitler arası bir ilişkinin olup olmadığı ve beyit sıralamalarının düzeni meselesi, bu yazının konusunu teşkil etmektedir.
📊
Key Findings & Data:Bu sorunun cevabının 14. yy.
💡
Conclusion & Impact:Sûdî şerhinde, Fars şiiri için en muteber Hâfız divanlarından biri olan Kazvînî'nin tertibinden faklı bir sıralama tercih etmiştir.
🔬Design:Olgu Sunumu
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Hâfız-ı Şîrâzî · Sûdî-i Bosnavî · Kazvinî

Özet

Doğu edebiyatlarının en önemli şiir şekillerinden birisi olan gazelde beyitler arası bir ilişkinin olup olmadığı ve beyit sıralamalarının düzeni meselesi, bu yazının konusunu teşkil etmektedir. Bu sorunun cevabının 14. yy. İran şiirinin önemli şâiri Hâfız-ı Şîrâzî'de sorulmasının sebebi, XVI. Yüzyıldan itibaren Hâfız divanına pek çok şârih tarafından Türkçe şerh yazılmış olmasıdır. Bu şerhlerin en ünlülerinden biri Sûdî-i Bosnavî'ye aittir. Bu makalede, Hâfız'ın -şumâ redifli gazeli, Sûdî-i Bosnavî şerhi üzerinden beyitlerin sıralanışı açısından tahlil edilecektir. Sûdî şerhinde, Fars şiiri için en muteber Hâfız divanlarından biri olan Kazvînî'nin tertibinden faklı bir sıralama tercih etmiştir.

🔖

Cite This Article

Yalçınkaya, Ş., *, Ş. Y. (2018). GAZELİN BEYİT SIRALAMASININ DEĞİŞMEZLİĞİ -HÂFIZ-I ŞÎRÂZÎ'NİN BİR GAZELİ ÖRNEĞİ-. Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi, Cilt: 5 Sayı: 1, 18–29. https://doi.org/10.30804/cesmicihan.378696

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (7)

  1. ARUÇİ, Muhammed (2009). "Sûdî", TDV İslam Ansiklopedisi, C. 37, 466. AYAR, Mehmet Taha (2007). Hâfız-ı Şîrâzî’nin Bazı Gazellerine Şerh Tekniği Açısından Sûdî ve Konevî’nin Yaklaşım Tarzları. Yayımlanmamış YL Tezi. İstanbul Üniversitesi.
  2. GÖLPINARLI, Abdülbaki (1992). Hâfız Divanı, Çev. Abdülbaki Gölpınarlı, MEB. Ankara.
  3. İMAMOĞLU, Fatma (2016). Hâfız-ı Şirâzî’nin Şumâ Redifli Gazeline Yapılan Şerhlerin Tercüme ve Şerh Usulü Açısından Değerlendirilmesi. Turkish Studies. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 11/4 Winter. 433-470.
  4. KANAR, Mehmet (2011). Hâfız Divanı, Cilt 1. Ayrıntı Yayınları. İstanbul. KAZVÎNÎ, Muhammed, Dr. Kâsım Ganî (1363).Dîvân-ı Hâce Şemseddin Muhammed Hâfız-ı Şîrâzî, İkbâl, Tahran. MAZIOĞLU, Hasibe (1956). Fuzûli-Hâfız. TTK Basımevi, Ankara.
  5. MORKOÇ, Yasemin (Ertek). Sûdî-i Bosnavî'nin Şerh-i Dîvân-ı Hâfız'ı. Ege Üniversitesi. 1994. 64-76.
  6. RITTER, Hellmut (1977).”Hâfız”, İslam Ansiklopedisi, C.5/1, MEB. İstanbul. Sûdî-i Bosnavî, Şerh-i Divân-ı Hâfız, Fatih Millet Ktp., Feyzullah Efendi 1641, C.1. 5b-8a. YAZAR, İlyas: http://web.deu.edu.tr/ilyas/yayinlarim/hafizgazel2.htm (son erişim: 10.01.2018)
  7. YAZICI, Tahsin (1997) “Hâfız” mad. TDV İslâm Ansiklopedisi. C. 15.