Journals / Öneri Dergisi / 1997 / Cilt: 1 Sayı: 6

OPTIONS

Nurgül Reçber Chambers(MARMARA ÜNİVERSİTESİ)
Pages
135–139
Publication Date
1997-01-01
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Opsiyonda takas merkezi (clearinghouse) her iki taraf adına riski üstlenerek sisteme olan güveni sağlar.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Opsiyonlar geleceğe yönelik hak içeren finansal sözleşmeler olup, genel olarak satın alma (calls) ve satma (puts) olarak ikiye ayrılırlar.
📊
Key Findings & Data:Satın alma (call option), satma (put option) olarak adlandırılır.
💡
Conclusion & Impact:Opsiyonda takas merkezi (clearinghouse) her iki taraf adına riski üstlenerek sisteme olan güveni sağlar.
🔬Design:Araştırma Makalesi
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Options · Financial Contracts · Clearinghouse

Özet

Opsiyonlar geleceğe yönelik hak içeren finansal sözleşmeler olup, genel olarak satın alma (calls) ve satma (puts) olarak ikiye ayrılırlar. Satın alma (call option), satma (put option) olarak adlandırılır. Opsiyon sahibi, belli bir prim karşılığında satın aldığı opsiyon sözleşmesini, sözleşmede belirtilen şiire içinde ya da sonunda kullanma hakkına sahiptir. Vade bittiğinde opsiyonunu kullanmak zorunda değildir. Opsiyon satıcısı, belli bir prim karşılığında, opsiyon sözleşmesini hazırlayıp satmakla yükümlülük altına giren taraftır. Karşı taraf talep ettiğinde yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır. Opsiyonda takas merkezi (clearinghouse) her iki taraf adına riski üstlenerek sisteme olan güveni sağlar.

🔖

Cite This Article

Chambers, N. R. (1997). OPTIONS. Öneri Dergisi, Cilt: 1 Sayı: 6, 135–139. https://doi.org/10.14783/maruoneri.727038

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. CHANCE, Don. M., An Introduction Option and Futures, The Dryden Press, USA, 1989, s. 4, 33.
  2. BLAKE, David, Financial Market Analysis, McGraw-Hill Book Company, England, 1990, s. 184-185.
  3. CAMPBELL, Tim S., KRACAW, William A., Financial Risk Management, Fixed Income and Foreign Exchange, Flapper Collins College Publishers, USA, 1993, s. 139, 144, 151.
  4. MENGITÜRK, Millisin, International Finance, Literatüre Publishers, İstanbul, 1994, s. 147.
  5. GRABBE, J. Orlin, International Financial Markets, Prentice Hail Simon & Schuster Ltd., Singapore, 1992, s. 121, 126.
  6. ALLINGHAM, Michael, Arbitrage, Elements of Financial Economics, MacMillan Academic and Professional Ltd., England, 1991, s. 139.
  7. PLATT, Robert, B., Controlling Interest Rate Risk, New Techniques and Applications for Money Management, John Wiley & Sons, USA, 1986. s.121.
  8. VAN HORNE, James, C., Financial Management and Policy, Prentice Hail International, USA, 1995, s. 108-109.
  9. HULL, Joluı, Introduction To Futures and Options Markets, Prentice Hail International, USA, 1995, s. 173.
  10. HOLLAND, John, International Financial Management, Blackwell Publishers, England, 1993.
  11. CEYLAN, Ah, Finansal Teknikler, Ekin Kitapevi Yayınları, İstanbul, 1995, s. 104.
  12. STIGUM, Marcia, The Monev Market, Irwin Professional Publishing, USA, 1990, s.823-850.