Journals / İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi / 2017 / Cilt: 4 Sayı: 2

Economic Growth Effects of Domestic Savings and Fixed Capital Investments in the Turkish Economy Economic, Social And Strategic Analys

TÜRK EKONOMİSİNDE YURT İÇİ TASARRUFLARIN VE SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ İKTİSADİ BÜYÜMEYE ETKİSİNİN; EKONOMİK, SOSYAL VE STRATEJİK ANALİZLERİ

Pages
83–134
Publication Date
2017-07-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Türkiye’de yurtiçi tasarruflarının dü ş mesi, sabit sermaye yatırımlarının dü ş mesine ve sonuçta iktisadi büyümenin azalmasına sebep olurken, dı ş borçlar artmakta ve cari açık büyümektedir. 

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalı ş ma, Türkiye ekonomisinde 1960 ile 2009 yıllarını kapsayan süreçte, yurtiçi tasarrufların ve sabit sermaye yatırımlarının iktisadi büyüme ile nedensellik ili ş kisini ara ş tırmaktır.
📊
Key Findings & Data:Çalı ş mada, GSMH ile yurtiçi tasarruflar ve sabit sermaye yatırımlarının 1960 ile 2009 yıllarını kapsayan de ğ erleri kullanılmı ş tır.
💡
Conclusion & Impact:Türkiye’de yurtiçi tasarruflarının dü ş mesi, sabit sermaye yatırımlarının dü ş mesine ve sonuçta iktisadi büyümenin azalmasına sebep olurken, dı ş borçlar artmakta ve cari açık büyümektedir. 
🔬Design:Araştırma Makalesi
📍Scope:2009 Verileri
⚙️Variables:ktisadi büyüme · yurtiçi tasarruflar · sabit sermaye yatırımları

Özet

Bu çalı ş ma, Türkiye ekonomisinde 1960 ile 2009 yıllarını kapsayan süreçte, yurtiçi tasarrufların ve sabit sermaye yatırımlarının iktisadi büyüme ile nedensellik ili ş kisini ara ş tırmaktır. Çalı ş mada, GSMH ile yurtiçi tasarruflar ve sabit sermaye yatırımlarının 1960 ile 2009 yıllarını kapsayan de ğ erleri kullanılmı ş tır. ADF, P-P ve KPSS birim kök testleri, Granger nedensellik ve Toda-Yamamato-Dolado-Lutkepohl (MWALD) nedensellik testleri kullanılmı ş tır. E ş bütünle ş me testi yapılmı ş tır. Ayrıca Zivot-Andrews kırılma testi kullanılmı ş tır. Granger nedensellik testleri ile MWALD nedensellik testlerinde kısa ve uzun dönem ili ş kisi incelenmi ş tir. Granger nedensellik testi “ kısa dönem ” nedensellik analizine imkan sa ğ larken, MWALD testi “ uzun dönem ” nedensellik analizine imkan sa ğ lamaktadır. Bunun yanında yurtiçi tasarruflar ve sabit sermaye yatırımları ile iktisadi büyüme arasındaki kısa ve uzun dönemli nedensellik ili ş kisinde çift yönlü ve pozitif bir ili ş ki saptanmı ş tır. Türkiye üzerine yapılan ampirik çalı ş mada, kısa ve uzun dönem analizlerinde kullanılan nedensellik testleri sonucunda, Kısa ve uzun dönem nedensellik ili ş kisinde her iki de ğ i ş ken faktörden, iktisadi büyümeye do ğ ru pozitif çift yönlü bir ili ş kinin varlı ğ ı söz konusudur. Uzun dönemde her iki de ğ i ş kende birbirini etkilemektedir. Zivot-Andrews kırılma testine göre, yurtiçi tasarruflarda kırılma yılı 1999, GSMH ve sabit sermaye yatırımlarında ise 2001 yılı olarak bulgulanmı ş tır. Türkiye’de yurtiçi tasarruflarının dü ş mesi, sabit sermaye yatırımlarının dü ş mesine ve sonuçta iktisadi büyümenin azalmasına sebep olurken, dı ş borçlar artmakta ve cari açık büyümektedir. 

🔖

Cite This Article

Aksu, L. (2017). Economic Growth Effects of Domestic Savings and Fixed Capital Investments in the Turkish Economy Economic, Social And Strategic Analys. İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi, Cilt: 4 Sayı: 2, 83–134. https://ajindex.com/articles/1064319

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (7)

  1. BARRO, Robert, J. and SALA-I MARTIN, Xavier, (2004),
  2. ECONOMIC GROWTH, M.I.T. Press,
  3. Second Edition,
  4. Cambridge, USA. • BHANDARI, Rabindra, Dharmendra DHAKAL,Gyan PRADHAN and UPANDHYAYA, Kamal P., (2007), “Foreign Aid, FDI and Economic Growth in European Countries”, Economic Bulletin, Vol:26, No:13, s.1-9. • BOSWORTH, Barry and COLLINS, Susan, M., (1999), “Capital Flows to Developing Economies: Implications for Saving and Investment”, Brookings Papers on Economic Activity (1), Washington, DC, s.143-169. • BULUT, Erol, (2010),
  5. İktisat Analiz, Gazi Kitabevi, 2.Baskı, Ankara. • BULUT, Mustafa,(2009), “Yatırım İlişkisinin Geliştirilmesinde Vergi Politikalarının Rolü: Türkiye Örneği”, T.C.Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı,Yayın No:2009/388, Ankara. • BULUTAY,Tuncer, (2005), “Türk Ekonomisinde Uluslararası Ticaret ve Döviz Piyasalarında 1980 Sonrası Gelişmelerin Temel Nitelikleri”, Editör:Haluk ERLAT: “Bölgesel Gelişme Stratejileri Ve Akdeniz Ekonomisi”,TÜRK EKONOMİ KURUMU, Ankara,s.21-86. • CALLEN, Tim and THIMANN, Christian, (1997), “Empirical Determinants of Hausehold Saving: Evidence from OECD Countries”, IMF Working Paper, No:181. • CAMPBELL, John, (1987), “Does Saving Anticipate Declining Labor Income? An Alternative Test of the Permanent Income Hypothesis,” Econometrica, Sayı:55, s. 1249-1274. • CAROLL, Christopher, D. and WEIL, David, N., (1994), “Saving and Growth: A Reinterpretaion,” Carnegia-Rochester Conference Series on Public Policy, Vol:40, North- Holland, s.133-192. • COŞKUN, Alev, (2011),
  6. Liberal Ekonominin Çöküşü, Cumhuriyet Kitapları, 2.Baskı,
  7. İstanbul, Eylül 2011. • DEĞİRMEN, Süleyman ve ŞENGÖNÜL Ahmet, (2011), “Türkiye’de Net Özel Tasarruf- Yatırım Açığının Belirleyicileri”, Ercan UYGUR (editör), “Türkiye’de Tasarruflar”, Türkiye Ekonomi Kurumu, Ankara.