Journals / Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2017 / Cilt: 17 Sayı: 2

Şarkı Öğretiminde Popüler Müzik Eşliklerinin Kullanımına Yönelik Öğretmen Adaylarının Görüşleri

Pages
834–849
Publication Date
2017-06-29
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Araştırma sonucunda öğrencilerin şarkı söyleme becerilerinde olumlu yönde değişimler gözlenmiştir. 

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Ortaöğretim müzik derslerinde şarkı öğretimi esnasında ders kitaplarında kullanılan dağarcık, ağırlıklı olarak makamsal çocuk şarkılarından oluşmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Ancak öğrencilerin gerek yaşam biçimleri gerekse etkileşim içinde oldukları popüler kültür nedeniyle halk müziği kültüründen ve dolayısıyla halk müziklerinden uzaklaşmış olmaları motivasyon düzeyinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Araştırma sonucunda öğrencilerin şarkı söyleme becerilerinde olumlu yönde değişimler gözlenmiştir. 
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2015-2016 Verileri
⚙️Variables:Müzik Eğitimi · Şarkı Öğretimi

Özet

Ortaöğretim müzik derslerinde şarkı öğretimi esnasında ders kitaplarında kullanılan dağarcık, ağırlıklı olarak makamsal çocuk şarkılarından oluşmaktadır. Ancak öğrencilerin gerek yaşam biçimleri gerekse etkileşim içinde oldukları popüler kültür nedeniyle halk müziği kültüründen ve dolayısıyla halk müziklerinden uzaklaşmış olmaları motivasyon düzeyinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, ortaokullarda müzik eğitiminin şarkı öğretimi boyutunda popüler müzik formlarının ve eşliklerinin kullanılmasının müzik derslerine olumlu veya olumsuz etkilerini, müzik öğretmeni adaylarının görüşlerine dayalı olarak tespit etmektir. Araştırma durum tespitine yönelik betimsel bir çalışmadır. Ayrıca verilerin toplanması ve elde edilen verilerin yorumlanması bakımından nitel bir çalışmadır. Çalışma grubunu 2015-2016 eğitim öğretim yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Eğitimi ABD Okul Deneyimi dersine devam eden son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik olarak öncelikle ortaokullarda uygulanmak üzere araştırmacılar tarafından seçilen, popüler müzik formlarında bestelenmiş dört çocuk şarkısına popüler müzik armonisi ve enstrümanları kullanılarak eşlikler hazırlanmıştır. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Eğitimi ABD’da lisans öğrenimi gören dördüncü sınıf öğrencilerine Öğretmenlik Uygulaması derslerinde, hem bu eşlikler ve şarkılarla hem de öğretmen kılavuz kitabında yer alan çocuk şarkıları ile şarkı öğretimi yaptırılmıştır. Uygulama sonunda sözlü mülakat yoluyla müzik öğretmeni adaylarının görüşleri alınmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin şarkı söyleme becerilerinde olumlu yönde değişimler gözlenmiştir. 

🔖

Cite This Article

Özdemir, G., Yıldız, G. (2017). Şarkı Öğretiminde Popüler Müzik Eşliklerinin Kullanımına Yönelik Öğretmen Adaylarının Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 17 Sayı: 2, 834–849. https://doi.org/10.17240/aibuefd.2017.17.30227-326601

📄 Full Text PDF Viewer

↗New Tab

References (1)

  1. KAYNAKÇA