Journals / Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi / 2013 / Cilt: 3 Sayı: 3 - Cilt: 3 Sayı: 3

VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF THE WEB BASED LISTENING COMPREHENSION TEST

Web Tabanlı Dinlediğini Anlama Ölçeğinin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması

Pages
1–10
Publication Date
2016-07-15
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Therefore, it could be said that web-based environments could be used for measuring and evaluating language skills.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:The purpose of this study is to examine validity and reliability of the web based test designed to measure listening skills of the 5th graders.
📊
Key Findings & Data:The test’s content validity supplied 27 of 36 listening objectives described in the curriculum for the 5th graders’ Turkish course.
💡
Conclusion & Impact:Therefore, it could be said that web-based environments could be used for measuring and evaluating language skills.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Dinleme · Dinlediğini Anlama · Web Tabanlı Dinleme

Abstract

The purpose of this study is to examine validity and reliability of the web based test designed to measure listening skills of the 5th graders. The test’s content validity supplied 27 of 36 listening objectives described in the curriculum for the 5th graders’ Turkish course. After, the constructs were prepared for measuring if the students can gain the listening objectives. Firstly 56 items were prepared. Then two experts working on the fields of Turkish instruction and two experts working on the fields of measurement and evaluation were asked for their opinion about content validity. After making necessary corrections proposed by the experts, eventually, 41 items were left in the test and pilot studies were conducted. KR-20 and Cronbach Alpha coefficients were estimated both being as .77 in an attempt to determine internal consistency of the test. The reliability coefficient calculated by means of Spearman-Brown prophecy formula was found as .80. Such findings point out that the test is reliable. It was also observed during the study that students tend to have higher motivation and concentration level when they engage in web based systems. Therefore, it could be said that web-based environments could be used for measuring and evaluating language skills.

Özet

Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerine yönelik web tabanlı olarak hazırlanan dinlediğini anlama testinin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını yapmaktır. Testin kapsam geçerliği ilköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan 5. sınıf dinleme kazanımları içinden toplam 36 kazanımdan 27 kazanım ile sağlanmıştır. Ardından bu kazanımların kazanılıp kazanılmadığını ölçebilecek yapılar hazırlanmıştır. Başta 56 madde olarak hazırlanan testin kapsam geçerliği için Türkçe eğitimi alanında çalışan iki uzman ve ölçme ve değerlendirme alanında çalışan iki uzman olmak üzere toplam dört uzmanın görüşüne başvurulmuş ve gerekli düzeltmeler sonrasında ön uygulamalar yapılmıştır. Karşılaşılan hatalar ve eksiklikler yine uzmanların görüşleri doğrultusunda giderilerek testte nihai olarak 41 madde bırakılmıştır. Testin iç tutarlık anlamındaki güvenirliğini hesaplamak için Cronbach Alfa ve KR-20 güvenirlik katsayıları hesaplanmış ve her iki katsayı da .77 olarak bulunmuştur. Bununla birlikte iki yarı yöntemiyle hesaplanan güvenirlik katsayısı Spearman-Brown düzeltmesinin ardından .80 olarak elde edilmiştir. Bu değerler testin güvenilir olduğunu göstermektedir. Ayrıca testin uygulandığı web tabanlı sistemin kullanımı esnasında öğrencilerin daha dikkatli ve güdülenmiş bir şekilde süreçte yer aldıkları gözlenmiştir. Buna göre web tabanlı ortamların dil becerilerini ölçme ve değerlendirme süreçlerinde kullanılabilir olduğu söylenebilir.

🔖

Cite This Article

ACAT, M. B., DEMİRAL, H., KAYA, M. F. (2016). VALIDITY AND RELIABILITY STUDY OF THE WEB BASED LISTENING COMPREHENSION TEST. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, Cilt: 3 Sayı: 3 - Cilt: 3 Sayı: 3, 1–10. https://ajindex.com/articles/1004123

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (5)

  1. öğrenme, öğretme, ölçme ve değerlendirme ortamı sağlayan bu sistemler sayesinde öğrenciler, çoğu dış etkenden bağımsız olarak çalışabilmektedirler. Bu sistemlerin zaman ve mekândan bağımsız olması ve etkileşimli ortamlar sunabilmesi, öğrenmeye katkı getiren ve doğrudan derslerde kullanılabilecek hemen her konu alanına yönelik kaynak ve materyaller sağlayan bir yapı arz etmektedir (Oral, 2005). Ayrıca daha fazla görselin yer aldığı, hareketli resim veya videoların yer aldığı ortamlara ve farklı medya uygulamalarına da imkân tanımaktadır. Bu çerçevede dinleme becerisine yönelik web tabanlı hazırlanan ortamlarda yürütülen uygulamaya dayalı çalışmalar ve bununla ilgili kuramsal çalışmalar, web tabanlı ortamların kullanılabilirliğini göstermektedir (Akbaba, 2009; Chalhoub-Deville, 2001; Chen ve Zhang,; Hoven, 1999; Pala, 2005; Pardo-Ballester, 2008; Roever, 2001; Shin, 2008; Wang, 2006; Wang, 2010). Dinleme becerisinin ülkemizde ve dünyada önemi son yıllarda fark edilmiş olması, eğitimi ve akademik çalışma alanı açısından eksikliklere yol açmıştır. Özellikle Türkçenin ana dili olarak öğretilmesi ve becerilerinin geliştirilmesi sürecinde dinleme becerisi, dikkate alınmamıştır. Bunun sonucunda öğrencilerin dinleme becerisi açısından ne düzeyde olduklarını belirleyebilecek standart testlere ve gelişen teknolojiler bağlamında web tabanlı ortamlarda geliştirilmiş sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan dolayı ilköğretim 5. Sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programı dinleme kazanımları bağlamında hazırlanan bu testin, gerçekleştirilen analizler sonucunda kullanılabilir niteliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bunun yanında 2012-2013 öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulması düşünülen “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH)” projesi (http://fatihprojesi.meb.gov.tr/tr/index.php) dâhilinde bu tür ortamların yaygınlaştırılması, ana dili ve Akbaba, B. (2009). Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretiminde çoklu ortam kullanımının akademik başarı ve tutumlara etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi,
  2. Ankara.
  3. Al-Amri, S. (2008). Computer-based testing vs. paper-based testing: A comprehensive approach to examining the comparability of testing modes. Essex Graduate Student Papers in Language & Linguistics, 10, 22-44.
  4. Alderson, J. C. (2000). Technology in testing: The present and the future. System, 28, 593-603.
  5. Aybek, E. C. (2012). Kâğıt - kalem formu ve bilgisayar ortamında uygulanan genel yetenek testi