Journals / Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences / 2018 / Cilt: 3 Sayı: 3
The First Record for Eudonia mercurella (Lepidoptera, Crambidae, Scopariinae) in Adana Province of Turkey and External and Female Genital Morphology of the Species
- Pages
- 137–140
- DOI
- —
Abstract
This study was conducted in field and laboratory. Eudonia mercurella was caught in forested areas in Adana (Kozan) with light trap. In the field studies, totally 4 female specimens were collected. Specimens were dissected in the laboratory and prepared female genitalia and wings slides. We described the external and female genital morphology of Eudonia mercurella in detail and also diagnostical morphological features. As a result of the study, Eudonia mercurella is a new record for Adana province.
Özet
Bu çalışma saha ve laboratuvar çalışmaları şeklinde gerçekleştirilmiştir. Eudonia mercurella, Adana Kozan ilçesinde ormanlık sahalarda ışık tuzağı kullanılarak yakalandı. Saha çalışmalarında toplam 4 tane dişi toplanmıştır. Örnekler laboratuvarda preparat yapımı için hazırlandı, dişi genital ve kanat preparatları yapıldı. Eudonia mercurella 'nın dış morfolojisi ve dişi genital organları ayrıntılı olarak tanımlandı. Çalışma sonucu olarak Eudonia mercurella Adana ili için ilk kayıttır.