Journals / Mediterranean Fisheries and Aquaculture Research / 2022 / Cilt: 5 - Sayı: 2
Antimicrobial Effects of Extracts from Ulva intestinalis (Linnaeus 1753) and Sargassum vulgare (F. Furcatum (Kützing) J. Agardh 1889) on Some Pathogenic Microorganisms
- Pages
- 54–64
- DOI
- —
Abstract
Macroalgae have an important place due to their antimicrobial properties. In our study to determine the antimicrobial properties of macroalgae, green algae (Chlorophyta) Ulva intestinalis and brown algae (Phaeophyceae) Sargassum vulgare were used. Macroalgae, gram positive bacteria strains Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, gram negative bacterial strains Escherichia coli and Klebsiella pneumoniaeosis and yeast parapsilrobial activities against Candida parapsilrobial activities by using acetone, ethanol, chloroform and methanol as extraction, well diffusion and spectrophotometric broth microdilution method in macroalgae. Antimicrobial activity values were determined as Sargassum vulgare (0.35 mm) and Ulva intestinalis (0.23 mm).
Özet
Makroalgler biyolojik aktivitelerinden dolayı önemli bir yere sahiptir. Makroalglerin antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yaptığımız çalışmada, yeşil algler (Chlorophyta)’den Ulva intestinalis, kahverengi algler (Phaeophyceae)’den Sargassum vulgare türleri kullanılmıştır. Ekstraksiyon olarak aseton, etanol, kloroform ve metanol kullanılarak makroalglerin kuyucuk difüzyon ve spektrofotometrik broth mikrodilüsyon yöntemi ile gram pozitif bakteri suşlarından Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, gram negatif bakteri suşlarından Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae’e ve maya olarak da Candida parapsilosis ve Candida tropicalis’e karşı antimikrobiyal aktivitelere bakılmıştır. Sonuç olarak, antimikrobiyal aktivite değerleri yönüyle baktığımızda Sargassum vulgare (0.36 mm) Enterococcus faecalis’e karşı, Ulva intestinalis (0.23 mm) Staphylococcus aureus’a karşı olarak tespit edilmiştir.