Journals / Akademik Ziraat Dergisi / 2019 / Cilt: 8 - Sayı: 1

Effects of modified atmosphere packaging (MAP) and Aloe vera treatments on quality characteristics of cornelian cherry fruits during cold storage

Soğukta muhafaza süresince modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve Aloe vera uygulamalarının kızılcık meyvelerinin kalite özellikleri üzerine etkileri

Pages
1–8
DOI
—

Abstract

This study was carried out to determine the effectsof MAP and Aloe vera (AV) treatments on qualitycharacteristics of cornelian cherry (Cornus mas L.)during cold storage. In the study, control, MAP-1,MAP-2 and AV were determined as treatments. Fruitwas stored at 0±0.5° C and 90±5% relative humidity.The measurements and analyses were performed on7, 14 and 21st day. During the cold storage, weightlosses were significantly retarded with AV and MAPtreatments. Higher firmness was measured fromMAP and AV-treated fruits as compared to thecontrol. Lower L* and hue angle values in MAP andAV treatments were measured than the control,whereas a higher chroma value was determined. Atthe end of cold storage, the lowest and the highestrespiration rate respectively was obtained fromMAP-1 and AV treatments. Also, higher soluble solidscontent (SSC), titratable acidity (except for MAP-2)and vitamin C were obtained from AV and MAPtreatments than the control. As a result, it revealedthat AV and MAP treatments could be used as a toolto maintain quality of cornelian cherry fruits duringcold storage.

Özet

Bu çalışma, soğukta muhafaza süresince, kızılcık (Cornus mas L.) meyvesinin kalite özellikleri üzerine MAP ve Aloe vera (AV) uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kontrol, MAP-1, MAP-2 ve AV olarak 4 uygulama belirlenmiştir. Meyveler, 0 ± 0.5 ° C'de ve % 90 ± 5 nispi nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Ölçüm ve analizler 7, 14 ve 21. günlerde yürütülmüştür. Soğuk depolama süresince, MAP ve AV uygulamaları ile ağırlık kaybı önemli derecede geciktirilmiştir. MAP ve AV uygulanmış meyvelerden kontrole kıyasla daha yüksek sertlik ölçülmüştür. Yine MAP ve AV uygulamalarından, daha düşük L * ve hue açısı değeri, aksine daha yüksek kroma değeri ölçülmüştür. Soğukta muhafazanın sonunda, en düşük solunum MAP-1 uygulamasından, en yüksek ise AV uygulamasından ölçülmüştür. Aynı zamanda MAP ve AV uygulamalarından, kontrole kıyasla daha yüksek suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (MAP-2 hariç) ve C vitamini elde edilmiştir. Sonuç olarak MAP ve AV uygulamalarının kızılcık meyvesinin soğukta muahafaza süresince kalite özelliklerini korumak için bir araç olarak kullanılabileceği açığa çıkarılmıştır.