Journals / Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi / 2012 / Cilt: 0 - Sayı: 17
The concept of negotiation in audi ting practi ces and thenegoti ati on process between audi tor and cli ent firmmanagement
- Pages
- 71–91
- DOI
- —
Abstract
When the research as to auditing and negotiation is considered through a global view, itcan clearly be seen that the literature as to auditing and negotiation in Turkey is quiteinsufficient. In this sense, this Study aims to assist for providing a theoretical framework. Tothis end, a comprehensive literature review upon auditing and negotiation is included. In theStudy, firstly, the concept and techniques of negotiation are addressed and defined togetherwith negotiation strategies and tactics. Later, the reasons why negotiation is necessary inauditing practices in the sense of auditor - client relationships are introduced and the relevantint ernational standart is outlined. Negotiation strategies preferred by auditors are overlooked from a conceptual point of view in order to illuminate the process and the strategies andtactics used by auditors in a negotiation process are classified. Finally, the most currentlypreferred thirty eight negotiation techniques are aligned.
Özet
Dünyada denetim ve müzakere alanları üzerine yapılan araştırmalar göz önünealındığında Türkiyede ki yazında denetim ve müzakere alanlarını bir arada ele alan çalışmasayısının oldukça yetersiz kaldığı görülmektedir. Çalışmanın bu anlamda kuramsal birçerçeve belirlemeye yardımcı olması hedeflenmektedir. Çalışmada denetim ve müzakerealanlarında yapılmış araştırmalara dair kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir.Çalışmada önce genel anlamda müzakere kavramı ve müzakere teknikleri ele alınaraktanımlanmış ve müzakere stratejileri ile müzakere taktikleri anlatılmıştır. Daha sonra isedenetçi - müşteri firma ilişkileri bağlamında denetim uygulamalarında müzakereye nedenihtiyaç duyulduğu ortaya koyulmuş ve konu ile ilgili denetim standardına kısaca değinilmiştir.Denetçilerin kullandıkları müzakere stratejilerine k avramsal bir açıdan bakılarak söz konususüreç aydınlatılmaya çalışılmış ve denetçilerin müzakere sürecinde başvurdukları müzakerestratejileri ve müzakere taktikleri tasnif edilmiştir. Son olarak yazında en çok kullanılan otuzsekiz müzakere tekniği sıralanmıştır.