Journals / Türk Osteoporoz Dergisi / 2020 / Cilt: 26 - Sayı: 3

Dramatic Response to Ustekinumab Treatment in a Patient with Ankylosing Spondylitis and Crohn’s Disease and Anti-tumor Necrosis Factor-alpha Drug Induced Psoriasis

Ankilozan Spondilit, Crohn Hastalığı ve Anti-tümör Nekroz Faktör-alfa Tedavi ile İndüklenen Psoriasis olan Hastada Ustekinumab Tedavisine Dramatik Yanıt

Pages
197–200
DOI
—

Abstract

Treatment with anti-tumour necrosis factor-alpha (anti-TNF-α) drugs provides significant improvements in many chronic inflammatory diseases with common pathogenesis, including Crohn’s disease, ankylosing spondylitis and psoriasis. However, during these treatments, paradoxically, cutaneous side effects such as psoriasis can be seen. Although its pathophysiology is well understood, it is thought that TNF-α blockade triggers locally excessive interferon-α production in predisposed subjects and causes psoriatic lesions. In this case report, we present a 50-year-old female patient with ankylosing spondylitis and Crohn’s disease who used adalimumab and then infliximab and developed psoriasiform lesions due to these drugs. Anti-TNF-α treatment was discontinued, and ustekinumab was started. Psoriasiform rashes improved; disease activity of ankylosing spondylitis and Crohn’s disease was suppressed. Ustekinumab may be a good option to manage ankylosing spondylitis and patients with Crohn’s disease who develop psoriasiform rashes due to anti-TNF-α drugs.

Özet

Anti-tümör nekroz faktör-alfa (anti-TNF-α) ilaçlar ile tedavi, Crohn hastalığı, ankilozan spondilit ve psoriasis dahil olmak üzere, ortak patogeneze sahip olan birçok kronik enflamatuvar hastalıkta önemli iyileşme sağlar. Ancak bu tedaviler esnasında, paradoksal olarak, psoriasis gibi kütanöz yan etkiler görülebilmektedir. Patofizyolojisi halen tam olarak anlaşılamamasına rağmen, TNF-α blokajının yatkın kişilerde lokal olarak aşırı interferon-α üretimini tetiklediği ve psoriatik lezyonlara neden olduğu düşünülmektedir. Bu olguda ankilozan spondilit ve Crohn hastalığı nedeniyle, önce adalimumab sonrasında infliksimab kullanan ve bu ilaçlara bağlı psoriasiform lezyonları gelişen, 50 yaşında kadın hastamızı sunduk. Anti-TNF-α tedavisi kesilen ve ustekinumab başlanan hastada, tedaviye dramatik bir yanıt alınmıştır. Psoriasiform döküntüler düzelmiş, ankilozan spondilit ve Crohn hastalığına ait hastalık aktivitesi baskılanmıştır. Ustekinumab, anti-TNF-α ilaçlara bağlı psoriasiform döküntüler gelişen, ankilozan spondilit ve Crohn hastalarının yönetiminde iyi bir seçenek olabilir.