Journals / Türk Oftalmoloji Dergisi / 2011 / Cilt: 41 - Sayı: 3

Efficacy of Surgical Excision in Combination with Mitomycin C and Postoperative Topical 0.002% Mitomycin C Administration for Treatment of Conjunctival Intraepithelial Neoplasia

Konjonktival intraepitelyal Neoplazi Tedavisinde Cerrahi Eksizyon ile Birlikte Mitomisin-C Uygulaması ve SonrasıTopikal %0,002’lik Mitomisin-C Damla Uygulamasının Etkinliği

Pages
138–142
DOI
—

Abstract

Purpose: To evaluate the efficacy of surgical excision in combination with mitomycin C (mit-C) and postoperative topical mit-C 0.002% administration for the treatment of conjunctival intraepithelial neoplasia (CIN). Material and Method: Twelve eyes of twelve patients who were histopathologically diagnosed as CIN between March 2004 and July 2008 were evaluated retrospectively for their treatment modalities and results. All lesions were excised with wide margins in combination with mit-C 0.02% application for 2 minutes. Five of 12 eyes were treated with topical mit-C 0.002% eye drops four times a day for 14 days after histopathological confirmation. Large conjunctival defects in 5 eyes were reconstructed with amniotic membrane (3 eyes) and autologous conjunctiva (2 eyes). Results: Seven patients were women and 5 were men, with a mean age of 68.37 (range: 30-94) years. The right eye was involved in 6 patients and the left one - in 6 patients. The conjunctival lesion was located on the nasal conjunctiva in 5 eyes and on the temporal one - in 7 eyes. Histopathological diagnosis was CIN in all cases. After a mean follow-up period of 41.75 months (between 10 and 62 months), one recurrence (8.3%) was noted. This case with recurrent lesion has been previously treated with surgical excision in combination with mit-C 0.02% application and the large conjunctival defect has been reconstructed with amniotic membrane. Discussion: Surgical excision in combination with mit-C and use of additional postoperative topical mit-C 0.002% in selected cases for conjunctival intraepithelial treatment provides a safe and effective cure. (Turk J Ophthalmol 2011; 41: 138-42)

Özet

Amaç: Konjonktival intraepitelyal neoplazi (K‹N) tedavisinde cerrahi eksizyon ile birlikte mitomisin-C (mit-C) uygulaması ve sonrasında topikal mit-C damla uygulamasının etkinliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Mart 2004-Temmuz 2008 tarihleri arasında histopatolojik olarak KİN tanısı almış 12 hastanın 12 gözü tedavi şekilleri ve sonuçları açısından retrospektif olarak incelendi. Gözlerin tümüne sağlam konjonktiva dokusu ile birlikte geniş cerrahi eksizyona ilave olarak %0,02’lik mit-C 2 dakika süreyle uygulandı. Bu hastalardan 5’ine 14 gün süre ile günde 4 defa topikal damla şeklinde %0,002’lik mit-C damla kullanıldı. Çok geniş cerrahi eksiyon yapılan 5 hastanın 3’ünde oluşan konjonktiva açıklığı bir hastada amniyon zarıyla, diğer ikisinde ise konjonktival otogreft ile kapatıldı. Sonuçlar: Yedi kadın ve 5 erkekten oluşan 12 hastanın yaş ortalaması 68,37 (30 ile 94 yaş arası) idi. Hastaların 6’sında sağ gözde, 6’sında ise sol gözde lezyon saptandı. Tutulan konjonktival bölge açısından değerlendirildiğinde; 5’inde nazal, 7’sinde temporal bölgede lezyon mevcuttu. Histopatolojik olarak tanı doğrulandı. Ortalama izlem süresi 41.75 ay (10 ay ile 62 ay arası) olan olguların sadece 1’inde (% 8,3) nüks saptandı. Nüks saptanan olgu geniş cerrahi eksizyon ile birlikte mit- C uygulanmış ve konjonktiva açıklığı amniyon zarı ile örtülmüş olan olguydu. Tartışma: Konjonktival intraepitelyal neoplazi tedavisinde geniş cerrahi eksiyon ile birlikte %0,02’lik mit-C uygulanması ve seçilmiş olgularda ilave topikal %0,002’lik mit-C damla uygulaması güvenilir ve etkili bir tedavi sağlamaktadır. (Turk J Ophthalmol 2011; 41: 138-42)