Journals / Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi / 2007 / Cilt: 35 - Sayı: 1
Stent içi darlığın sirolimus kaplı stentle tedavisi sonrasında antitrombosit ilaçların kesilmesine bağlı gelişen geç tromboz: Olgu sunumu
- Pages
- 43–47
- DOI
- —
Abstract
Drug-eluting stents are widely used to prevent restenosis in de novo lesions, and for percutaneous treatment of in-stent restenosis. However, their long-term safety profile is still debatable. A 46-year-old female patient was admitted with acute inferoposterior myocardial infarction due to late stent thrombosis that developed after 168 days of implantation of two sirolimus-eluting stents for a restenotic bare metal stent to the right coronary artery. She had been receiving aspirin and clopidogrel, both of which were discontinued for five days for the preparation of a noncardiac operation. Tissue plasminogen activator with heparin and tirofiban was started immediately, which resulted in ST-segment resolution within 30 minutes. Coronary angiography after the completion of t-PA infusion showed TIMI III flow in the right coronary artery. The stents were fully patent and all the thrombus was lysed. Antiaggregant therapy with aspirin and clopidogrel was resumed. Long-term may imply lifetime treatment with antiplatelet agents.
Özet
Yeni lezyonlarda darlığın tekrarlamasını önlemek için ve stent içi darlığın tedavisinde ilaç kaplı stentler günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, ilaç kaplı stentlerin uzun dönem komplikasyonları hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu yazıda, sağ koroner artere takılan metal stentte darlık gelişmesi sonucu iki adet sirolimus kaplı stent takılan ve bu işlemden 168 gün sonra geç stent trombozuna bağlı akut inferoposterior miyokard infarktüsü ile başvuran 46 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Hastanın kullanmakta olduğu aspirin ve klopidogrel, kalp dışı bir cerrahi işlem için beş gün önce kesilmişti. Heparinli doku plazminojen aktivatörü ve tirofiban ile tedaviye başlanmasından 30 dakika sonra ST-segment gerilemesi sağlandı. İnfüzyon tedavisinin tamamlanmasından sonra yapılan koroner anjiyografide sağ koroner arterde TIMI III akım görüldü; stentler tamamen açıktı ve trombüs kaybolmuştu. Hastada aspirin ve klopidogrel tedavisine yeniden başlandı. Antitrombosit ilaçların uzun dönem kullanımı, yaşam boyu kullanım anlamına gelebilir.