Journals / Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi / 2017 / Cilt: 45 - Sayı: 5

Interesting presentation of Kounis syndrome secondary to amoxicillin/ clavulanate use: Coronary vasospasm and simultaneous appropriate implantable defibrillator shock

Amoksisilin/klavulonat kullanımına ikincil gelişen Kounis sendromunun ilginç başvurusu: Koroner vazospazmına eşlik eden uygun implante edilebilir defibrilatör şoklaması

Pages
466–469
DOI
—

Abstract

Kounis syndrome (KS) is defined as concurrent acute coronary syndrome and allergic or hypersensitivity reactions. Despite being increasingly reported, it is still an underdiagnosed entity. Several medications are already known to result in KS. Amoxicillin/clavulanic acid is a frequently used antibiotic, and its use has been linked with KS. The aim of the present report was to draw attention to rare clinical manifestation of KS following peroral amoxicillin/clavulanate use.

Özet

Kounis sendromu (KS), akut koroner sendrom ve al- lerjik ya da aşırı duyarlılık reaksiyonlarının bir arada görül- mesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bildirilme sıklığı her ne ka- dar artış göstermiş olsa da tanı konulması güç olan bir klinik durumdur. Çeşitli ilaçların KS'ye neden olduğu bilinmekte- dir. Sık tercih edilen antibiyotiklerden amoksisilin/klavulonik asit'in, KS ile ilişkisi öne sürülmüştür. Bu olgu sunumunda, ağız yoluyla amoksisilin/klavulonik asit kullanımına ikincil gözlenen KS'nin nadir bir başvuru şekline dikkat çekilmek istenmiştir.