Journals / Türkiye Entomoloji Dergisi / 2010 / Cilt: 34 - Sayı: 4

Erzurum ilinde Yüzükkelebeği, Malacosoma neustria (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Lasiocampidae)’nın yumurta parazitoitleri

Egg parasitoids of Malacosoma neustria (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Lasiocampidae) in Erzurum province of Turkey

Pages
551–560
DOI
—

Abstract

Değişik dönemlerde salgınlar yaparak birçok meyve ve çalı türlerinde önemliderecede zararlara neden olan Yüzükkelebeği, Malacosoma neustria (Linnaeus, 1758)(Lepidoptera: Lasiocampidae)’nın yumurta parazitoitlerinin saptanması ve potansiyelbiyolojik mücadele etmenlerinin belirlenmesi amacıyla Erzurum ilinde 2004-2005yıllarında çalışılmıştır. Üç ayrı yöreden alınan yumurta örneklerinden Hymenopteratakımında dört familyaya bağlı sekiz parazitoit türü elde edilmiştir. Bunlardan Telenomuslaevisculus (Ratzeburg, 1844) (Scelionidae) her üç yöreden de elde edilen ve en fazlayoğunluk oluşturan tür olup tüm parazitoitlerin %51’ini teşkil etmektedir. Baryscapusoophagus (Otten, 1942) ve Baryscapus nigriviolaceus (Nees, 1834) (Eulophidae) isetoplam parazitoitlerin sırasıyla %24 ve %21’ini oluşturmaktadır. Pronotalia carlinarum(Szelényi & Erdös, 1951) (Eulophidae), Anastatus bifasciatus (Geoffroy, 1785)(Eupelmidae), Trichogramma buluti Bulut & Kilincer, 1991 (Trichogrammatidae),Ooencyrtus neustriae (Mercet, 1925) (Encyrtidae) ve Baryscapus evonymella (Bouche,1834) (Eulophidae) bu çalışmada elde edilen örnek sayıları çok düşük türlerdir.Telenomus laevisculus bu zararlı ile biyolojik mücadelede en fazla potansiyele sahip olantürdür. Elde edilen parazitoitlerin doğal parazitlenme oranı %21.81 olmuştur.

Özet

Değişik dönemlerde salgınlar yaparak birçok meyve ve çalı türlerinde önemli derecede zararlara neden olan Yüzükkelebeği, Malacosoma neustria (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Lasiocampidae)'nın yumurta parazitoitlerinin saptanması ve potansiyel biyolojik mücadele etmenlerinin belirlenmesi amacıyla Erzurum ilinde 2004-2005 yıllarında çalışılmıştır. Üç ayrı yöreden alınan yumurta örneklerinden Hymenoptera takımında dört familyaya bağlı sekiz parazitoit türü elde edilmiştir. Bunlardan Telenomus laevisculus (Ratzeburg, 1844) (Scelionidae) her üç yöreden de elde edilen ve en fazla yoğunluk oluşturan tür olup tüm parazitoitlerin %51'ini teşkil etmektedir. Baryscapus oophagus (Otten, 1942) ve Baryscapus nigriviolaceus (Nees, 1834) (Eulophidae) ise toplam parazitoitlerin sırasıyla %24 ve %21'ini oluşturmaktadır. Pronotalia carlinarum (Szelényi & Erdös, 1951) (Eulophidae), Anastatus bifasciatus (Geoffroy, 1785) (Eupelmidae), Trichogramma buluti Bulut & Kilincer, 1991 (Trichogrammatidae), Ooencyrtus neustriae (Mercet, 1925) (Encyrtidae) ve Baryscapus evonymella (Bouche, 1834) (Eulophidae) bu çalışmada elde edilen örnek sayıları çok düşük türlerdir. Telenomus laevisculus bu zararlı ile biyolojik mücadelede en fazla potansiyele sahip olan türdür. Elde edilen parazitoitlerin doğal parazitlenme oranı %21.81 olmuştur.