Journals / Türk Girişimsel Kardiyoloji Derg. / 2009 / Cilt: 13 - Sayı: 1

Surgical treatment of post MI VSD in patients who were hemodynamically stablized with preoperative (+) inotrops and IABP

Pages
6–12
DOI
—

Abstract

Post MI VSD has been mostly encountered in patients over 65 years of age, have single vessel disease and male patients developing the first miyocardial infarction. Surgical approach is the treatment of post MI VSD. Early diagnosis and surgery followed by hemodynamic stabilization may improve the surgical success.Between 01.01.2000 and 31.12.2005 seventeen patients were operated on with the diagnosis of Post MI VSD. Six of 17 patients were female (35.3%) and 11 ( 64,7%) male. Mean age was found as 67.2±7.7 (55 - 78) years. All patients had coronary angiographic examination. Left ventriculography were done in hemodynamically stable patients. Otherwise VSD was located with echocardiography. Preoperative EF scores were between 22% to 76% (mean 45,3% ± 13, 2). Eight patients admitted to the hospital in cardiogenic shock. (+) inotrops were urgently started and IABP introduced to these patients. The mean interval between the onset of Post MI VSD and surgical procedure was 19,3±12,4 days (1 day - 45 days). The mean period between VSD occurence and angiography was 5,2±10,6 days (1 day - 43 day).Eight patients were in cardiogenic shock. Ten patients received IABP assistance preoperatively. Patients were extubated at avarage of 25.5±16.5 hours postoperatively. Two patients died after the operation in the early postoprative period. The hospital mortality was 11.8 %. Both of the these patients had VSD located on the inferior septum. Patients were transferred to the ward at 4.3±2.2 days (2-7 days) and discharged at 9.2±3.2 days (6-14 days). Postoperative echocardiography control did not show any residual VSD.IABP assistance for patients have low cardiac out-put due to wide spread myocardial infarction and post MI VSD is important. Patients who were hemodynamically stabilized with (+) inotrops + IABP assistance may improve the surgical results for these high risk patients.

Özet

Post miyokardiyal infarkt (MI) ventriküler septal defekt (VSD) 65 yaş üstü, tek damar hastalığı olan ve ilk kez MI geçiren erkek hastalarda daha sık olarak görülmektedir. Post MI VSD tedavisi cerrahidir. Erken tanı ve hemodinamik stabilizasyonu takiben erken cerrahi müdahale daha başarılı sonuçlar sağlayabilir. 01.01.2000 ile 31.12.2005 tarihileri arasında toplam 17 hasta Post MI VSD tanısı ile operasyona alınmıştır. Bu hastalardan 6'sı (%35.3) kadın ve 11'i (%64,7) erkek idi. Yaş ortalaması 67.2±7.7 (55-78) idi. Hastaların tamamına ameliyat öncesinde koroner anjio yapılmıştır. Hemodinamisi stabil olmayan hastalara ventrikülografi yapılmayıp VSD'nin yeri ekokardiyografik olarak saptanmıştır. Preoperatif dönemde hastaların sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF) değerleri %22 ile %76 arasında değişti (% 45,3±13, 2). Sekiz hasta kardiojenik şok tablosu ile müracaat etti. Bu hastalara derhal (+) inotrop başlandı ve intraortik balon pompası (İABP) yerleştirildi. Post MI VSD oluşumdan operasyona kadar geçen süre VSD'nin ne zaman geliştiği bilinmeyen 1 hasta hariç tutulursa ortalama 19,3±12,4 gün, en yakın 1 gün ve en uzak 45 gün olarak gerçekleşmiştir. VSD oluşumu ile anjio yapılması için geçen süre ortalama 5,2±10,6 gün (1 gün-43 gün) olarak tespitedilmiştir. Hastaların 8'i kardiyojenik şokta ameliyata alındılar. 10 hastaya preoperatif dönemde intra aortik balon yerleştirildi. Hastalar ortalama 25.5±16.5 saatte ekstübe edildiler. Erken postoperatif dönemde 2 hasta kaybedildi. Hastane mortalitesi % 11.8 olarak gerçekleşti. Kaybedilen iki has- tada inferior septum da VSD tanısı ile ameliyata alınmışlardı. Hastalar ortalama 4.3±2.2 günde (2-7 gün) servise çıkarıldılar. Serviste sorunsuz seyreden hastalar ortalama 9.2±3.2 gün de (6-14 gün) taburcu edildiler.Postop eko kontrolünde hiçbir hastada residuel kaçak tespit edilmedi.Sonuç olarak yaygın miyokard infarktüsü sonucu meydana gelen ve geniş miyokard hasarı birlikte olduğu post MI VSD olgularında ameliyat öncesi dönemde kardiyojenik şoktaki hastalarda intraaortik balon pompası desteği önemlidir. Pozitif inotrop + IAB desteği ile hemodinamik stabilizasyon sağlanan hastalarda elektif şartlarda operasyon daha başarılı sonuçların elde edilmesini sağla- maktadır.