Dergiler / Tarım Bilimleri Dergisi / 2003 / Cilt: 9 - Sayı: 2
Pınarbaşı Göleti'nde (Afşin-Elbistan, Kahramanmaraş) su bitkileri biyokütlesinin incelenmesi ve yönetim metotlarının değerlendirilmesi
- Sayfa
- 153–161
- DOI
- —
Özet
Afşin Elbistan A termik santraline soğutma suyu temin eden Pınarbaşı Göleti'nde aşırı su bitkisi gelişimi görülmektedir. Bu sorunun tespiti ve çözümü amacıyla, gölette bitki biyokütlesinin en fazla olduğu Ağustos, Eylül 2000 aylarında su kalitesi, sediment yapısı ve bitki kompozisyonu incelenmiştir. Göletin kaynak kısmında bulunan Groenlandia densa (L.) Fourr., Nasturtium officinale R. Br. gibi su bitkilerinin yerlerini göletin genişlediği kesimde Myriophyllum spicatum L. ve Chara globularis Thuill. gibi bitkilerin aldığı belirlenmiştir. Gölette su yüzeyini kaplayarak çirkin bir görüntü oluşturan bitki ise Cladophora fracta (DiIIw.) Kuetz. türüdür. Bu bitki gölet yüzey alanının yaklaşık % 42'sini kaplamaktadır. Gölette bulunan toplam bitki kuru madde ağırlığının ise 27 t olduğu tahmin edilmiştir. Bu makalede, bitkilerin yönetimi için göletin su kalitesi ve yapışma uygun olabilecek metotlar tartışılmıştır.
Abstract
The aquatic plants were grown excessively in Pınarbaşı reservoir supplying cooling water to Afsin Elbistan A thermal plant. In order to understand the problem and suggest solutions, water quality, sediment structure and composition of plants were investigated in August and September 2000 since the plant biomass is the highest in the reservoir in this term. Water plants like Groenlandia densa (L.) Fourr. and Nasturtium officinale R. Br. in spring part of reservoir were replaced by Myriophyllum spicatum L. and Chara globularis Thuill. in the enlarged part. The plant covered the water surface was Cladophora fracta (DiIIw.) Kuetz. It covered 42% of the water surface area approximately. Estimated total dry weight of aquatic plants in reservoir was 27 t. The plant management methods suitable for water quality and type of reservoir were discussed in this paper.