Journals / Southern Clinics of Istanbul Eurasia / 2019 / Cilt: 30 - Sayı: 1

Neurological Complication Leading to Mortality After CyberKnife Radiosurgery for Hypothalamic Hamartoma

CyberKnife Radyo Cerrahiyle Tedavi Edilen Bir Hipotalamik Hamartom Olgusunda Mortaliteye Neden Olan Bir Nörolojik Komplikasyon Örneği

Pages
91–93
DOI
—

Abstract

Hypothalamic hamartomas (HHs) are congenital abnormalities. They are mostly marked byepileptic seizures and shown in epileptogenesis. Stereotactic radiosurgery (RS), microsurgical resection, endoscopic disconnection, and stereotactic radiofrequency thermocoagulationare considered as treatment options. Here we present a case of a patient with HH who wastreated by CyberKnife RS and had a fatal course.

Özet

Hipotalamik hamartomlar epileptogenezde rolü olan ve çoğunlukla epileptik nöbetlerle kendini gösteren doğumsal anomalilerdir. Hipotalamik hamartomlarda sterotaktik radyocerrahi, mikrocerrahi rezeksiyon, endoskopik kopukluk, radyofrekans termokoagülasyon tedavi opsiyonlarıdır. Bu yazıda fatal seyreden CyberKnife ile tedavi edilmiş hipotalamik hamartom hastası sunuldu.