Journals / Medeniyet Medical Journal / 2017 / Cilt: 32 - Sayı: 3

Rapid recovery of a patient with chronic balance disorders treated with combination of home-based therapy and regular physiotherapist follow-up: A case report

Ev tabanlı tedavi ve düzenli fizyoterapist takibi kombinasyonu ile tedavi edilen kronik bir denge hastasında hızlı toparlanma: Vaka sunumu

Pages
191–194
DOI
—

Abstract

Chronic balance disorder is one of the common problems that will affect people quality of life. Persistence of the problem will lead to more severe impairment in quality of life and daily acti- vities. In this case report, a case of a 44-year old female patient, who suffered from one year long chronic balance disorder asso- ciated with the psychological symptom was presented. Dizziness started to worsen 3 months ago with severe restriction of daily activities such as cooking, house cleaning and climbing a stair. The patient had complaints of chronic balance disorder, imbalan- ce, floating and spinning sensation, and tinnitus in her right ear. She was mainly experiencing difficulty during her daily activiti- es when she was moving her head and phobia of crowded and small place. Balance assessment was done before and after the intervention. Malay version Vertigo symptom scale, Beck Anxi- ety Inventory-Malay and Beck Depression Inventory-Malay were used before and after rehabilitation. The patient then underwent home-based video module for balance rehabilitation termed as BAL EX combined with physiotherapist follow up. All clinical ba- lance assessments were normal, but positive findings were fo- und in Fukuda test and GAN SOP test. Malay version of vertigo symptom scale (MVVSS) analysis showed that her imbalance level was in a severe range. Combination of home-based and in- tensive physical vestibular rehabilitation which is applied in pa- tients with chronic balance disorders can result in rapid recovery of balance symptoms. Further research needs to be done among different types of chronic balance disorders with varying longevi- ties in order to have a better understanding of these results.

Özet

Kronik denge bozukluğu insanların yaşam kalitesini etkileyen or- tak problemlerden biridir. Sorun ne kadar uzun sürerse, yaşam kalitesindeki ve günlük aktivitelerdeki bozulma da o kadar şiddet- li olur. Bu vaka sunumunda, 1 yıldır psikolojik semptomlarla ilişkili kronik denge bozukluğundan muzdarip 44 yaşında bir kadın has- ta sunulmuştur. Yemek pişirme, ev temizleme ve merdiven çık- ma gibi günlük aktivitelerinde ciddi kısıtlamaya neden olan baş dönmesi hissi 3 ay önce kötüleşmeye başlayan hastada kronik denge bozukluğu, dengesizlik, dalgalanma ve dönme hissi ve sağ kulakta çınlama yakınmaları mevcut idi. Hastanın yaşadığı asıl zorluk, kafa hareketlerini kullandığı günlük aktivitelerini yapmak ve kalabalık ve küçük yer fobisi olmasıydı. Denge değerlendirmesi tedavinin öncesinde ve sonrasında yapıldı. Rehabilitasyonun ön- cesi ve sonrasında Malay versiyonu vertigo semptom ölçeği, Beck ankisyete/kaygı envanteri-Malay ve Beck depresyon envanteri- Malay uygulandı. Hastaya denge rehabilitasyonu için BAL EX ola- rak adlandırılan ev tabanlı video modülü, fizyoterapist takibinde uyguladı. Tüm klinik denge değerlendirmeleri sonuçları normal- di, fakat Fukuda testinde ve GAN SOP testinde pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Malay versiyonu vertigo semptom skalası analiz sonucu hastanın dengesizlik seviyesinin ciddi aralıkta olduğunu göstermiştir. Kronik denge bozukluğu olan hastalara uygulanan ev tabanlı tedavi ve yoğun fiziksel vestibüler rehabilitasyon kom- binasyonu tedavisi denge semptomlarında hızlı düzelme sağlaya- bilir. Bu sonuçları daha iyi anlayabilmek için farklı tipte ve sürede kronik denge bozukluklarının araştırılmasına gereksinim vardır.