Journals / Journal of Neurological Sciences (Turkish) / 2015 / Cilt: 32 - Sayı: 1

Yetişkinlerde Nadir Primer Omurga Kemik Kökenli Lezyonları; CT ve MR ile Tanısal Görüntülemenin Patolojik Korelasyonundaki Zorluklar

Rare Solitary Primary Osseous Lesions of the Spine in Adults; Challenges in CT and MR Imaging Diagnosis With Pathological Correlation

Pages
275–283
DOI
—

Abstract

This pictorial essay is a review of the computerized tomography and magnetic resonanceimaging of a few solitary primary osseous lesions encountered in the adults. The lesionsdiscussed include giant cell tumor, Langerhans cell histiocytosis, Paget'sdisease,plasmacytoma, fibrous dysplasia and osteoblastoma. Challenges in computerized tomographyand magnetic resonance imaging diagnosis of these lesions are mentioned with clinico- radiological differential diagnosis, and include pathological correlation. Although activediagnosis and radiological familiarity of these lesions is crucial for preventing unnecessaryexaminations or procedures, pathological evaluation is mandatory to establish final diagnosis.

Özet

Bu inceleme yazısında, yetişkinlerde gözlemlenen birkaç çeşit primer soliter kemiklezyonunun bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme iledeğerlendirilmelerini gözden geçirmeyi hedefledik. Büyük hücreli tümör, Langerhans hücrelihistiositoz, Paget hastalığı, plazmasitom, fibrozdisplazi ve osteoblastom lezyonlarındanbahsedildi. Bu lezyonların bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemelerleyapılan radyolojik tetkiklerinde tanı koyma esnasındaki zorluklar, bu lezyonların klinik- radyolojik ayırıcı tanılarından ve patoloji ile korelasyonlarından bahsederek, anlatılmıştır. Herne kadar gereksiz tetkik ve müdahaleleri engellemek adına bahsedilen lezyonların radyolojiközelliklerini iyi bilmek gerekse de, kesin tanı patolojik inceleme ile mümkündür.