Journals / International Journal of Environmental and Science Education (elektronik) / 2012 / Cilt: 7 - Sayı: 3
İlköğretim öğrencilerinin doğal alanda ve sınıf içinde bataklıklar ile ilgili öğrenmelerinde bilimsel araçların arabuluculuk rolü
- Pages
- 433–458
- DOI
- —
Abstract
Son yıllarda fen ve çevre eğitimi alanında gerçek ortam uygulamaları artış göstermektedir. Bu tür uygulamalar sosyal yapılandırmacı yaklaşımları kullanırlar, bu yaklaşımlarda öğ- renmenin, öğrencilerin araçları kullanırken gerçekleştiği kabul edilir. Bu çalışmada doğal alanda ve sınıf içinde bir yıl boyunca bataklıklar üzerine çalışan bir grup ilköğretim öğrencileri üzerine odaklanılmıştır. Özellikle, ilköğretim öğrencilerinin bilimsel araçları kullanı- mı gözlenmiş ve farklı durumlardaki kullanımları karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda öğ- rencilerin doğal alanda veri toplama ile ilgili gözlem yapma ve ölçme gibi etkinliklere önemli miktarda zaman harcadıkları bulunmuştur. Bu bağlamda, öğrenciler genellikle öğ- retmenden daha bağımsız küçük grup çalışmalarıyla ve kendi öz-yönelimleriyle araştırmalarını yapmışlardır. Sınıf içerisinde bilimsel çalışmalarda bazı araçların daha fazla kullanılması beklenirken, özellikle fazlaca öğretmen yönlendirmesi içeren etkinliklerde, benzer sı- nıf etkinliklerinde kullanılan araçlar bu etkinlikleri desteklemiştir. Bilimsel araçların kullanım modelleri Yrjö Engeström’nin etkinlik yaklaşımı temel alınarak her iki durum için dü- zenlenmiştir. Elde edilen bulgular bu tür öğrenme durumlarında bilimsel araçların kullanılmasının önemini, gerçek öğrenme ortamlarında sosyo-kültürel ve etkinlik perspektiflerinin yansıtıldığı öğrenmenin sosyal olarak oluşturulduğunu yansıtmaktadır.
Özet
Son yıllarda fen ve çevre eğitimi alanında gerçek ortam uygulamaları artış göstermektedir. Bu tür uygulamalar sosyal yapılandırmacı yaklaşımları kullanırlar, bu yaklaşımlarda öğ- renmenin, öğrencilerin araçları kullanırken gerçekleştiği kabul edilir. Bu çalışmada doğal alanda ve sınıf içinde bir yıl boyunca bataklıklar üzerine çalışan bir grup ilköğretim öğrencileri üzerine odaklanılmıştır. Özellikle, ilköğretim öğrencilerinin bilimsel araçları kullanı- mı gözlenmiş ve farklı durumlardaki kullanımları karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda öğ- rencilerin doğal alanda veri toplama ile ilgili gözlem yapma ve ölçme gibi etkinliklere önemli miktarda zaman harcadıkları bulunmuştur. Bu bağlamda, öğrenciler genellikle öğ- retmenden daha bağımsız küçük grup çalışmalarıyla ve kendi öz-yönelimleriyle araştırmalarını yapmışlardır. Sınıf içerisinde bilimsel çalışmalarda bazı araçların daha fazla kullanılması beklenirken, özellikle fazlaca öğretmen yönlendirmesi içeren etkinliklerde, benzer sı- nıf etkinliklerinde kullanılan araçlar bu etkinlikleri desteklemiştir. Bilimsel araçların kullanım modelleri Yrjö Engeström'nin etkinlik yaklaşımı temel alınarak her iki durum için dü- zenlenmiştir. Elde edilen bulgular bu tür öğrenme durumlarında bilimsel araçların kullanılmasının önemini, gerçek öğrenme ortamlarında sosyo-kültürel ve etkinlik perspektiflerinin yansıtıldığı öğrenmenin sosyal olarak oluşturulduğunu yansıtmaktadır.