Journals / Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi / 2002 / Cilt: 42 - Sayı: 3

The evaluation of wound culture results of open wounded patients in emergency department of GATA Haydarpaşa Training hospital

GATA Haydarpaşa Eğitim hastanesi ilk yardım servisine başvuran açık yaralanma olgularının yara kültür sonuçlarının irdelenmesi

Pages
25–28
DOI
—

Abstract

In this study, we aimed to investigate the distribution of the bacterial flora and the antibacterial susceptibility of these in wounded patients which admitted to our emergency department. The deep and superficial swabs of 82 clean and 68 contaminated wounds were cultured. The anti-bacterial susceptibility tests of organisims, isolated from cultures, were performed for oxacillin, sulbactam-ampicillin, vancomycin, teicoplanin, trimethoprim-sulfamethaxazole, ceftazidim, amikacin, ceftriaxon, netilmicin, cefotaxim, ciprofloxacin and imipenem. Bacteria isolated in 66 (97%) of 68 contaminated wounds versus 15 (18.3%) of clean wounds. Coagulase-negative staphylococci were the most common bactedia in contaminated and clean wounds (56.1 % and 80.0%). All staphylococci strains were susceptible to tested antibiotics, but three strains of Escherichia coli were resistant to trimethoprim-sulfamethoxazole and one Klebsiella pneumoniae to trimethoprim-sulfamethoxazole and ciprofloxacin. Our resilts show that contaminated wounds are under risk of infections. For this reason, aseptic wound-care approaches should be performed promptly and empirical antibiotic therapy should be applied and the narrowspectrum of that can be first choice in treatment of those.

Özet

Bu çalışmada acil servisimize yaralanma nedeniyle başvuran hastalardan alman yara kültürlerinde bakteri florasının ve bu bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarının saptanması amaçlandı, Çalışmamızda 82 temiz ve 68 kirli yaradan alınan derin ve yüzeyel sürüntü Örneklerinin bakteriyolojik kültürü yapıldı. İzole edilen bakterilerin antibiyotik duyarlılık testleri oksasilin, sulbaktam-ampisilin, vankomisin, teikoplanin, trimetoprim-sulfometaksazol, seftazidim, amikasin, seftriakson, netilmisin, sefotaksim, siprofloksasin ve imipenem antibiyotiklerine yönelik uygulandı. Bakteri, alınan 68 kirli yaranın 66 (%97)'smdan ve 82 temiz yaranın da 15 (%18.3)'inden izole edildi. Koagulaz negatif stafilokoklar, kontamine ve temiz yara kültürlerinden en sık izole edilen bakterilerdi (%56.1 ve %80.0). Stafilokokların tamamı test edilen antibiyotiklerin tümüne duyarlı iken, üç E.coli susu trimetoprim-sulfometaksazole ve bir K.pneumoniae susu da trimetoprim-sulfometaksazol ve sifprofloksasine dirençli bulundu. Çalışma sonuçlarımız kirli yaraların infeksiyon açısından risk teşkil ettiğini, böyle yaralanmalarda iyi bir yara bakımının yapılması ve antibiyotik tedavisi gereken durumlarda dar spektrumlu antibiyotiklerin tercih edilmesi gerektiğini gösterdi.