Journals / Güvenlik Stratejileri Dergisi / 2007 / Cilt: 3 - Sayı: 6

Problematic Relations Between Turkey and Greece Concerning Territorial Waters During the European Union Negotiations Process

Türkiye'nin Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde Yunanistan ile Olan Karasuları Sorunu

Pages
83–106
DOI
—

Abstract

The thousand years odl adversary relations between Turkey and Greece have been brought in a highly different arena due to European Union’s intervention to these two countries’ problems. Turkey’s territorial waters problem is eminent in this process, since it is directly linked with Turkey’s sovereignty over the Aegean Sea. In this research, first, legal status of the problem has been clearly defined. Then, relations between two countries have been investigated within a historical perspective, and their theses have been objectively listed. Then, the problem have been evaluated with EU’s legal stances, and the options for solution have been laid, since Turkey’s journey toward the EU membership has seriously begun. At this point, Turkey’s relations with EU has been briefly examined within a historical perspective. Finally, possible ways of solution and polices which are consistent with the national interests have been offered.

Özet

Türkiye ve Yunanistan’ın 1000 yıllık ortak tarihlerinde genellikle hasmane bir şekilde yürüyen ilişkileri, Avrupa Birliği sayesinde başka bir boyuta taşınmıştır. Türkiye’nin Ege’deki egemenlik haklarıyla doğrudan ilişkili olan karasuları sorunu bu süreçte büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışma ile öncelikle bu sorunun hukuki açıdan bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra iki ülke arasındaki sorunlar tarihi bir süreç içinde incelenerek tarafların tezleri objektif bir şekilde incelenmiştir. Türkiye’nin AB müzakere sürecine girmesinden dolayı, konunun AB müktesebatı içinde yeri ve çözüm şekilleri incelenmiş, bu konuda Türkiye’nin AB ile ilişkileri tarihsel bir süreç içinde irdelenmiştir. Son olarak muhtemel çözüm şekilleri ve uygulanması gereken politikalar hakkında yapılan çalışmalar teklifler haline getirilmiş ve milli çıkarlara uygun hareket tarzları geliştirilmeye çalışılmıştır.