Journals / Endokrinolojide Yönelişler / 2001 / Cilt: 10 - Sayı: 3

Effectiveness of empirical ampicillin/sulbactam and clindamycin/ciprofloxacin treatment on diabetic foot infections in type 2 diabetes mellitus

Tip 2 diabetes mellitus hastalarda diabetik ayak enfeksiyonlarında ampicilin/sulbaktam ve clindamycin/ciprofloxacin ampirik antibiyotik tedavilerinin etkinlik karşılaştırılması

Pages
113–118
DOI
—

Abstract

In diabetic patient, polimicrobial agents include aerobic and anaerobic pathogens are responsible for lower extremity infections. So, it is necessarily to use antibiotics with broad-spectrum activity, in this clinical trial, we aimed to determine the most appropriate empirical treatment protocol for optimal clinical efficacy and to compare with their activity. The 30 diabetic patients with infections of diabetic foot ulcers were accepted to our clinic, and diabetic foot ulcers were graded with Wagner classifications. The patients were assigned by randomized groups include of fifteen persons thet were received Ampicillin/sulbactam (A/S) or Clindamycin/ciprofloxacin (C/C) treatment protocol empirically. Ampicillin/sulbactam was applied to A/S group 4x1 g/day. Clindamycin and Ciprofloxacin was applied to C/C group 2x600 mg/day iv, 2x500 mg/day oral respectively. There were no statistically significant difference for age, sex, type of diabetes, durations of diabetes, and grade of wound between two treatment protocols (p>0.005). After empirical treatments, when it is evaluated according to their clinical achievement, cure are noted in %13.3, improvement are noted in %60 of the A/S group and ought to be amputations in %26.7 of the A/S groups. Cure are noted in %6.7, improvement are noted in %46.7, amputations in %33.3, and exitus are resulted in %13.3 on C/C groups. There were no statistical different for clinical achievement between two treatment groups (p>0.005 p=0.441) and there were no difference according to development of resistance to antibiotic treatment protocols. In conclusion, in this study, we suggested that outcome of more limited spectrum therapy of AIS regime were similarly clinical efficacy with more broad spectrum therapy of C/C regime in the treatment of diabetic foot ulcers.

Özet

Diabetik hastalarda alt eksremite enfeksiyonlarından sıklıkla anaerob ve aerop mikroorganizmaları içeren polimikrobial ajanlar sorumludur. Bu yüzden kullanılacak ampirik antibiyotiklerin de geniş spektrumlu olması istenir. Biz bu klinik çalışmada optimal tedavi için en uygun ampirik tedavi protokolünü belirlemeyi etkinlik açısından karşılaştırmayı hedefledik. Enfekte diabetik ayak ülseri nedeniyle kliniğimize yatan 30 hastada yapılan bu çalışmada Wagner sınıflaması kullanılarak yara yeri derecelendi. Hastalar tesadüfü olarak 15'er kişilik gruplara ayrılarak ampirik A/S (ampisilin/sulbaktam) yada C/C (clindamycin/ciprofloxacin) tedavi protokollerine alındılar. A/S grubuna ampicilin/sulbaktam 4x1 gr/gün intravenöz (iv), C/C grubuna ise Clindamycin 2x600 mg/gün iv olarak, Ciprofloxacin 2x500 mg/gün oral olarak uygulandı. Her iki tedavi grubunda yaş, cinsiyet, diabetin tipi, diabetin süresi, yaranın grade'i açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0,05). Klinik başarı açısından değerlendirildiğinde ise A/S grubunda %13,3 tam iyileşme, %60 düzelme sağlanılmış, hastaların %26.7'sinde ise amputasyon gerekmiştir. C/C grubunda ise %6,7 tam iyileşme, %46.7 düzelme olmuş, %33.3 amputasyonla, %13.3 ise eksitus ile sonuçlanmıştır. İstatistiksel olarak klinik başarı açısından her iki grup arasında anlamlı bir farklılık elde edilemedi (p>0,05 p=0,441). Antibiyotik tedavi rejimlerine direnç gelişimi açısından da farklılık saptanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada enfekte diabetik ayak ülserlerinin tedavisinde orta derecede geniş spektruma sahip A/S tedavi rejiminin daha geniş spectruma sahip C/C rejimi kadar etkili olduğunu gördük.