Journals / Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi / 2019 / Cilt: 33 - Sayı: 2

The Effect of Shyness on the Social Capital with Emotional Intelligence and Change in Individual Happiness in the Use of Social Media

Sosyal Medya Kullanımında Utangaçlığın Sosyal Sermaye ile Duygusal Zekâ Üzerindeki Etkisi ve Bireysel Mutluluktaki Değişim

Pages
573–593
DOI
—

Abstract

The development of technology and the diversification of mass media are influenced the quality of interpersonal communication. Nowadays, social media is covered increasingly more individuals as a means of socialization. In this study, the effect of shyness on the investment of the individual on his future with his social media relations and his emotional abilities and their interaction with his positive thoughts about life were investigated. According to the results of the research which confirmatory factor analysis and structural equation modelling were utilized; it is revealed that shyness variable has a negative effect on social capital and emotional intelligence variables. Also, social capital and emotional intelligence variables are determined to have positive impact on individual happiness variable.

Özet

Teknolojinin gelişimi ve kitle iletişim araçlarının çeşitlenmesi kişilerarası iletişiminniteliğini etkilemektedir. Günümüzde, sosyal medya sosyalleşmenin bir aracı olarak giderek dahafazla bireyi kapsamaktadır. Bu çalışmada utangaçlığın, bireyin sosyal medya ilişkileriylegeleceğine yaptığı yatırım ve duygusal yetenekleri üzerindeki etkisi ve bunların da bireyinyaşamına dair olumlu düşünceleriyle etkileşimi araştırılmıştır.Doğrulayıcı faktör analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesinin kullanıldığı araştırmanınsonuçlarına göre; utangaçlık değişkeninin sosyal sermaye ve duygusal zekâ değişkenleri üzerindenegatif yönlü etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal sermaye ve duygusal zekâdeğişkenlerinin ise bireysel mutluluk değişkeni üzerinde pozitif yönlü etkiye sahip olduğubelirlenmiştir.