Dergiler / Akdeniz İletişim / 2014 / Cilt: 0 - Sayı: 22

Of Kate Moss & Marilyn Monroe: Body dissatisfaction and its relation to media consumption, body mass ındex and self-esteem in malaysian college women

Kate Moss ve Marilyn Monroe Üstüne: Malezyalı kolej kadınlarında bedenle ilgili hoşnutsuzluğun medya tüketimi, vücut kitle indeksi ve benlik saygısı ile ilişkisi

Sayfa
190–201
DOI
—

Özet

Bedenle ilgili hoşnutsuzluklardaki bireysel farklar tahmin edilebilir mi? Bu tahmin edici değişkenler neler olabilir? Bu çalışma, medya tüketiminin, benlik saygısının ve Vücut Kitle İndeksinin bedenle ilgili hoşnutsuzlukları tahmin edici değişkenler olup olmadığını inceledi. Örneklem, Malezyadaki 4 üniversitedeki 149 kadın kolej öğrencisinden oluştu. Çalışmanın ana sorusunu yanıtlayabilmek için, Medya Tüketim Ölçeğine, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğine, ve Ergenler ve Yetişkinler için Beden Saygısı Ölçeğine verilen yanıtlar yanında, katılımcıların boyu ve ağırlığı hakkında bilgiler toplandı. Veri üstünde, bağımsız örneklemli t testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyonu ve çoklu regresyon gibi çözümlemeler yapıldı. Çalışmanın sonuçları, benlik saygısı ile Vücut Kitle İndeksinin bedenle ilgili hoşnutsuzlukları tahmin edebildiğini gösterdi. Ancak, medya tüketiminin bedenle ilgili hoşnutsuzlukları tahmin edici nitelikte olmadığını da gösterdi. Bulgular, benlik uyuşmazlığı kuramı, toplumsal karşılaştırma kuramı ve nesneleştirme kuramı gibi ilgili kuramlarla bağlantılı olarak tartışıldı.

Abstract

Can individual differences in body dissatisfaction be predicted? What would those predictors be? This study investigated whether media consumption, self-esteem, and Body Mass Index (BMI) were predictors of body dissatisfaction. The sample constituted of 149 female college students from 4 universities in Malaysia. To answer the question of the study, participants height and weight were collected along with their answers to Media Consumption Scale, the Rosenberg s Self-Esteem Scale, and Body Esteem for Adolescents and Adults. A few analyses such as the ndependent samples t-test, One-way ANOVA, Pearson s Correlation and Multiple Regression were conducted on the data. Results of the study indicated that self-esteem and BMI could predict body dissatisfaction in college women. However, the study indicated that media consumption did not. The findings were discussed with regard to relevant theories such as the self-discrepancy theory, social comparison theory, and objectification theory.