Journals / Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi / 2005 / Cilt: 13 - Sayı: 1
An emerging alternative in symptomatic chronic Debakey type III aortic dissections: Endovascular stent-graft implantation
- Pages
- 65–67
- DOI
- —
Abstract
Diseases of the thoracic aorta pose a significant challenge to the surgeon because of the complexitiy of the disease and the characteristics of the patient population. Conventional surgical repair of dissections of thoracic aorta entails significant mortality and morbidity. Endoluminal stent graft placement offers an alternative approach with potentially less morbidity and quicker recovery.
Özet
Aort hastalıkları, özellikle de disseksiyonlar küratif cerrahilerinin yüksek mortalite ve morbidite ile seyretmeleri itibariyle öne çıkarlar. Hastaların sıklıkla eşlik eden başka patolojilerinin de olması bu cerrahinin risklerini arttırmaktadır. Özellikle semptomatik tip III disseksiyonlarda cerrahiye alternatif olabileceğini düşündüğümüz endovasküler stent greftlerin kronik DeBakey tip III disseksiyonlarında uygulanmasının merkezimizdeki ve ülkemizdeki ilk örneklerden biri olan olguyu sunmaktayız.