Journals / Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi / 2020 / Cilt: 28 - Sayı: 3

A comparison of robotically-assisted endoscopic versus sternotomy approach for myxoma excision: A single-center experience

Miksoma eksizyonunda robotik yardımlı endoskopik ve sternotomi yaklaşımlarının karşılaştırılması: Tek merkez deneyimi

Pages
450–459
DOI
—

Abstract

Background: In this study, we present our single-centerexperience in robotically-assisted endoscopic surgery versusconventional median sternotomy approach in patients undergoingcardiac myxoma excision.Methods: Between January 2011 and September 2019, a total of46 patients (24 males, 22 females; mean age 54.1±12.5 years; range,25 to 79 years) who had a confirmed diagnosis of isolated cardiacmyxoma were included in the study. The patients were divided intotwo groups as those undergoing robotic-assisted surgery (n=16)and those undergoing conventional median sternotomy (n=30).Clinical characteristics, operative, and postoperative outcomeswere compared. Robotic approach to right or left-sided tumors andpostoperative pain scores were also analyzed.Results: There was no mortality or major complication. Noconversion to sternotomy was needed in robotic procedures.The mean cardiopulmonary bypass and aortic cross-clamptimes were significantly shorter in the median sternotomy group(p=0.001 for both). The mean ventilation time and the length ofhospital stay were significantly shorter in robotic surgery thansternotomy group (p=0.043 and p=0.048, respectively). Themean amount of postoperative blood loss and transfusion ratewere significantly lower in robotic surgery patients (p=0.001and p=0.022, respectively). The mean postoperative pain scoreswere significantly lower in patients undergoing robotic surgery(p=0.022).Conclusion: Robotic-assisted endoscopic surgery can beperformed safely and effectively for cardiac myxoma excisionwith shorter hospital stay, less pain, and less amount of bloodproduct use, as well as more favorable cosmetic results comparedto conventional median sternotomy.

Özet

Amaç: Bu çalışmada, kardiyak miksoma eksizyonu yapılan hastalarda konvansiyonel medyan sternotomi yaklaşımına kıyasla robotik yardımlı endoskopik cerrahiye ilişkin tek merkez deneyimimiz sunuldu. Ça­lış­ma pla­nı: Ocak 2011 - Eylül 2019 tarihleri arasında izole kardiyak miksoma tanısı doğrulanmış olan toplam 46 hasta (24 erkek, 22 kadın; ort. yaş 54.1±12.5 yıl; dağılım, 25-79 yıl) bu çalışmaya alındı. Hastalar robotik yardımlı cerrahi yapılanlar (n=16) ve konvansiyonel medyan sternotomi yapılanlar (n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Klinik özellikler, cerrahi ve ameliyat sonrası sonuçlar karşılaştırıldı. Sağ veya sol-taraflı tümörlere robotik yaklaşım ve ameliyat sonrası ağrı skorları da incelendi. Bulgular: Mortalite veya majör komplikasyon görülmedi. Robotik işlemlerde sternotomiye dönüş gerekmedi. Ortalama kardiyopulmoner baypas ve aortik kros klemp süreleri, medyan sternotomi grubunda anlamlı olarak daha kısaydı (her ikisi için p=0.001). Ortalama ventilasyon süresi ve hastanede kalış süresi, sternotomi grubuna kıyasla, robotik cerrahi grubunda anlamlı olarak daha kısaydı (sırasıyla p=0.043 ve p=0.048). Ameliyat sonrası ortalama kan kaybı miktarı ve transfüzyon oranı, robotik cerrahi hastalarında anlamlı olarak daha az idi (sırasıyla p=0.001 ve p=0.022). Ameliyat sonrası ortalama ağrı skorları, robotik cerrahi yapılan hastalarda anlamlı olarak daha düşüktü (p=0.022). So­nuç: Konvansiyonel medyan sternotomiye kıyasla, robotik yardımlı endoskopik cerrahi, kardiyak miksoma eksizyonunda daha kısa hastanede kalış süresi, daha az ağrı ve daha az miktarda kan ürünü kullanımının yanı sıra, daha olumlu kozmetik sonuçlar ile birlikte, güvenle ve etkin olarak uygulanabilir.