Journals / Turkish Journal of Gastroenterology / 2003 / Cilt: 14 - Sayı: 3

Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma olgularında HCV prevalansı

HCV prevalence in Hodgkin and non-Hodgkin lymphoma cases

Pages
173–176
DOI
—

Abstract

Background/aims: In this study we aimed to investigate the relation between hepatitis C virus (HCV) and B cell lymphoproliferative diseases. Methods: Eighty-four patients with B-cell non-Hodgkin lymphoma and 50 patients with Hodgkin lymphoma were included. Control group consisted of another 100 otherwise healthy blood donors who had no previous history of invasive surgery, blood transfusions, and viral hepatitis. HCV positivity was investigated in both case groups and control group. Results: Anti-HCV positivity was significantly more frequent in B-cell non-Hodgkin lymphoma patients compared to control group (7.1% vs. 1%, p<0.05). In Hodgkin lymphoma patients however, frequency was comparable with the control group (2% vs. 1%, p<0.05). Conclusions: These findings suggest that HCV may play a role in the development of B-cell non-Hodgkin lymphoma, but not in Hodgkin lymphoma.

Özet

Bu çalışmamızda HCV ile B hücreli lenfoproliferatif hastalıklar arasındaki ilişki araştırıldı. Yöntem: Çalışmaya B hücreli lenfoproliferatif hastalık'li hasta gurubundan olan B hücreli lenfoproliferatif hastalıklı 84 hasta, non B hücreli lenfoproliferatif hasta gurubundan olan Hodgin lenfomalı 50 hasta dahil edildi ve bu hastalarda anti-HCVpozitifliğine bakıldı. Kontrol gurubu olarak ise daha önce invaziv girişim ve kan transfüzyonu uygulanmamış, geçmişinde viral hepatit öyküsü olmayan 100 sağlıklı kan donöründe anti-HCV pozitifliğine bakıldı. Bulgular: Anti-HCV pozitifliği B hücreli lenfoproliferatif hastalarında, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, anlamlı olarak daha sık gözlenmiştir (7.1% vs. 1%, p<0.05). Hodgkin lenfoma hastalarında ise sıklık kontrol grubu ile benzerdir (2% vs. 1%, p<0.05). Sonuç: Bu bulgular HCV'nin B hücreli lenfoproliferatif hastalıklar gelişiminde bir rolü olabileceğini düşündürmektedir.

Keywords: Hodgkin hastalığı,Lenfoproliferatif bozukluklar,Yaygınlık,Hepacivirus,Hepatit C antikorları,Hepatit C,Lenfom, Hodgkin dışı