Journals / Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences / 2016 / Cilt: 16 - Sayı: 3
Kupez Balığı (Boops boops, Linnaeus, 1758)' nın Bazı Kan Parametreleri ve Histopatolojisine Ceratothoa oestroides (Risso, 1826) Parazitinin Etkisi
- Pages
- 585–596
- DOI
- —
Abstract
Bogue fish (B. boops, Linnaeus 1758) were captured using a seine net in the Lagoon of Lapseki, located in the Dardanelles, Turkey. We examined a total of 200 fish and assessed the hematological, biochemical, immunological parameters and histopathology of the buccal cavity of them (40 of them not parasitized, 40 of them parasitized). No significant difference was found between parasitized and not parasitized fish groups in terms of the average biometric indices, body weight and length values. Blood leucocytes counts, haemoglobin and hematocrit values, mean corpuscular hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration, glucose, triglyceride, total protein, globulin, aspartate aminotransferase, NBT and lysozyme activity significantly reduced and bilirubin, alkaline phosphatase, creatine kinase, lactate dehydrogenase and myeloperoxidase activity significantly increased in C. oestroides parasitized fish compared to not parasitized ones. Infestation by this parasite resulted in histopathological manifestations such as hemorrhage, edema, necrosis, deformation in striated muscle cells, hypertrophy in chondrocytes and epithelial cells, mononuclear cell infiltration. According to the results obtained in the present study, it can be suggested that blood and histopathological variations influenced by parasites in the bogue fish can cause the fish to be more susceptible to pollutants, predators and diseases."
Özet
Bu çalışmada kullanılan kupez balığı (Boops boops) Çanakkale Lapseki Dalyanı'ndan (Türkiye) uzatma ağı ile avlanmıştır. Toplamda 200 adet balık örneklenmiş ve bu balıkların hematolojik, biyokimyasal ve immünolojik parametreleri ile ağız boşluğu histolojisi değerlendirilmiştir (40 adet parazitli, 40 adet parazitsiz). Çalışmada parazitli ve parazitsiz balıkların ortalama biyometrik indeksileri, vücut ağırlıkları ve boy verileri arasında istatistiksel açıdan önemli bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Çalışmada parazitli balıkların beyaz kan hücre sayısı, hemoglobin ve hematokrit değerleri, eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin, eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin konsantrasyonu, glikoz, trigliserit, toplam protein, globulin, aspartat aminotransferaz, NBT ve lizozim aktiviteleri önemli oranda azalırken, bilirubin, alkalen fosfataz, kreatin kinaz, laktat dehidrogenaz ve myeloperoksidaz aktivitesi parazitli olmayanlara göre önemli derecede artış göstermiştir. Parazitli balıklarda hemoraji, ödem, nekroz, çizgili kas hücrelerinde deformasyon, mononuklear hücre infiltrasyonu, ve dokunun total yapısında defektler ve deformasyonlar gibi histolojik bulgular tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre parazitin kupez balığının kan ve histopatolojik parametrelerinde neden olduğu değişimler balığın doğal ortamındaki diğer hastalıklara, kirleticilere ve predatörlere karşı daha duyarlı olmasına neden olabilir.