Journals / TESAM AKADEMİ / 2020 / Cilt: 7 - Sayı: 1

The Rise of Regional Trade Agreements (RTAs) And Deep Trade Agreements: A Case of Turkey’s Free Trade Areas (FTAs)

BÖLGESEL TİCARET ANLAŞMALARI(BTA)’NIN GELİŞİMİ VE DERİN TİCARET ANLAŞMALARI: TÜRKİYE’NİN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI (STA) AÇISINDAN BİR ANALİZ

Pages
39–64
DOI
—

Abstract

The number of Regional Trade Agreements (RTAs) have been rising since 1980s. But this increase has been accelerated in recent years. This can be attributed to several facts: changing pattern of global trade, emerging of new global actors, new trade problems but more importantly the impotency of World Trade Organization (WTO) to handle these new problems. In addition to the explosion on the number of RTAs, the contents of the agreements have also changed. These trade agreements have begun to frame the new trade related problems- beyond the WTO. These new agreements are called Deep Trade Agreements. Turkey has also signed various RTAs. Turkey have Customs Union Agreement and 21 Free Trade Agreements (FTAs) in force. The aim of this study is to analyze the effects of FTAs in Turkey. According to the findings, Turkey’s trade volume with FTA partners is unsatisfactory. Furthermore, Turkey’s agreements are not deep enough with respect to the other countries. Turkey should sign deep agreements that regulates more trade related issues in order to augment the trade and attract foreign direct investment.

Özet

Tüm Dünya’da Bölgesel Ticaret Anlaşmaları(BTA)’nın sayısıözellikle 1980’lerden sonra artış göstermiştir. Ancak son yıllardabu artış ivmelenmiştir. Küresel ticaretin yapısının değişmesi,küresel ticaretteki aktörlerin farklılaşması, yeni sorunların ortayaçıkması ve de en önemlisi Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ)’nün busorunların çözümünde yetersiz kalması ülkeleri ticaret anlaşmalarıyapmaya sevk etmiştir. Son dönemde yapılan anlaşmalarıniçeriği de yeni konuların gündeme gelmesiyle değişmiştir. Dahafazla düzenlemenin hükme bağlandığı daha fazla alanı kapsayanbu anlaşmalar Derin Ticaret Anlaşmaları olarak anılmaktadır.Türkiye’de son dönemde daha fazla BTA yapmaktadır. Türkiye’ninyürürlükte olan bir Gümrük Birliği Anlaşması ve 21 tane SerbestTicaret Anlaşması (STA) bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı daTürkiye’nin STA’larını analiz etmektir. Çalışmada ulaşılan bulgularagöre Türkiye’nin STA kapsamındaki ticareti yeterli düzeydedeğildir. Ayrıca Türkiye’nin imzaladığı STA’ların derinliği de oldukçadüşüktür. Türkiye’nin ticaretini arttırmak ve daha fazla yatırımçekmek için derin ticaret anlaşmaları imzalaması gerekmektedir.