Journals / Anestezi Dergisi / 2000 / Cilt: 8 - Sayı: 2

The hemodynamic and blood gas effects of carbondioxide and nitrous oxide pneumoperitoneum in dogs

Karbondioksit ve azotprotoksit pnömoperitonyumunun hemodinamik ve kan gazı etkilerinin yavru köpek modelinde araştırılması

Pages
99–104
DOI
—

Abstract

The effects of carbon dioxide (CO<sub>2</sub>) and nitrous oxide (N<sub>2</sub>O) pneumoperitoneum on hemodynamics and blood gases in children were studied using a puppy model. After premedication with xylazine, 22 dogs were anesthetized with 30 mg.kg-<sup>-1</sup> i.m. ketamine and femoral artery andsaphenous veins were canulated. Insufflation was conducted with a pressure of 10-12 mmHg of CO<sub>2</sub> in group I (n=II) and N<sub>2</sub>O in group II (n=II). Heart rate (HR), sysiolics (SAP) diastolic (DAP) and mean (MAP) arterial pressures, blood gases (PaO<sub>2</sub>, PaCO<sub>2</sub>); end tidal carbon dioxide (ETCO<sub>2</sub>) and N<sub>2</sub>O % during expirium were recorded before insufflation (control), 15 minutes after insufflation (AI) and 15 minutes after desufflation (AD). Variance analysis for repeated measures were used for statistics, p<0.05 was considered as significant. HR, SAP, DAP, MAP, ETCO<sub>2</sub> and PaCO<sub>2</sub> increased AI in Group I. SAP decreased AI and DAP increased AD in Group II. MAP AI was higher in Group I,. PaCO<sub>2</sub> and ETCO<sub>2</sub> were higher in Group I, AI and AD. In Group II, N2O was not recorded in expired air. It is concluded that N<sub>2</sub>O may be an alternative to CO<sub>2</sub> for children that are at risk for hypercarbia.

Özet

Laparoskopi amacıyla oluşturulan pnömoperitonyum için kullanılan karbondioksit (CO 2 ) ve azot protoksitin (N 2 O) çocuklarda hemodinamiye ve kan gazlarına etkileri yavru köpek modeli kullanılarak araştırıldı. Köpekler (n=22) xylazin ile premedike edilip, ketamin 30 mg.kg -1 (im) ile anestetiğe edildikten sonra, femoral arter ve safen venine kanüller yerleştirildi. Grup I'e (n=II) intraperitoneal olarak 10-12 mmHg basınçla CO 2 , grup H'ye (n=II) N 2 O verildi. Kalp atım hızları (KAH), sistolik (SAB), diyastolik (DAB) ve ortalama (OAB) arter basınçları, kan gazlan (PaO 2 , PaCO 2 ), solunum havasındaki end tidal karbon dioksit (ETCO 2 ) ve %N 2 O değerleri işlem öncesi (kontrol) insuflasyon sonrası (İS) 15. dakika ve desuflasyon sonrası (DS) 15. dakikalarda kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmede tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi kullanıldı, p 2 ve PaCO 2 İS'da kontrole göre arttı. Grup II'de kontrole göre SAB, İS'da azalıp, DAB, DS'da arttı. Her iki grup arasında OAB İS zamanında, ETCO 2 ise İS ve DS zamanlarında anlamlı farklılık gösterdi. N 2 O insuflasyonu yapılan Grup II'de ekspiriyum havasında N 2 O saptanmadı. Sonuçta; N 2 O ile pnömoperitonyumun hiperkarbinin riskli olduğu çocuklarda CO 2 'e alternatif olabileceği kanısına varıldı.

Keywords: Ksilazin,Kan gazı analizi,Nitröz oksit,Pnömoperitonyum,Karbon dioksit,Hiperkapni,Laringoskopi,Köpekler,Varyans analizi,Premedikasyon