Journals / Kulak Burun Boğaz Klinikleri / 2000 / Cilt: 2 - Sayı: 2

A case of parapharyngeal abscess

Parafarenjeal apse: Olgu sunumu

Pages
106–109
DOI
—

Abstract

Parapharyngeal abscesses mostly occur due to the spread of infections of the pharyngeal region and dental diseases. A sixty-year-old male patient presented with a parapharyngeal abscess, which developed after the extraction of the lower third molar tooth. He was successfully treated with needle aspiration and intravenous clindamycin.

Özet

Parafarenjeal apse çoğunlukla farenks bölgesinin ve dental enfeksiyonların yayılımı sonucu oluşur. Altmış yaşındaki erkek hastada alt üçüncü molar diş çekimi sonrası gelişen bir farenjeal apse, iğne aspirasyonu ve intravenöz klindamisin tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi.

Keywords: Radyografi,Boyun,Terapötik kullanım,Antibiyotikler,Farinks hastalıkları,Drenaj,Apse,Tomografi, x-ışınlı bilgisayarlı