Journals / Kulak Burun Boğaz İhtisas Dergisi / 1999 / Cilt: 6 - Sayı: 3

A case of giant cell tumor of the maxillary bone

Maksillanın dev hücreli kemik tümörü

Pages
318–320
DOI
—

Abstract

Giant cell tumor of bone is rarely seen in the head-neck region, generally involving the temporal, sphenoid and ethmoid bones. Involvement of the maxillary bone is even rarer. This case report presents a seventeen-year old male patient with giant cell tumor of the maxillary bone, with its clinical features, differential diagnosis, and treatment. The lesion was excised by partial maxillectomy. No recurrences were observed during a follow-up period of 20 months.

Özet

Dev hücreli kemik tümörü baş-boyun bölgesinde oldukça nadirdir. Kafa kemiklerinden genellikle temporal, sfenoid ve etmoid kemikte görülür. Çok nadir de olsa maksiller kemikte rastlanmaktadır. Bu makalede 17 yaşında bir erkek hastada görülen ve maksiller kemiği tutan dev hücreli kemik tümörünün kliniği, ayırıcı tanısı ve tedavisi sunuldu. Kitle parsiyel maksillektomi ile çıkarıldı. Hastanın 20 aylık takibinde rekürens izlenmedi.

Keywords: Maksiller neoplazmlar,Dev hücreli kemik tümörü,Üst çene,Kemik neoplazmları,Tanı, ayırıcı,Tedavi sonucu,Ağız cerrahi işlemleri,Osteotomi

A case of giant cell tumor of the maxillary bone — AJIndex