Journals / KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi / 2020 / Cilt: 23 - Sayı: 3
Bazı Soya Fasulyesi [Glycine Max (L.) Merr.] Genotipleri Arasında Agronomik Özelliklerin ve ISSR Yönteminin Karşılaştırmalı Analizi
- Journal
- KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi
- Pages
- 687–696
- DOI
- —
Abstract
Bu çalışmada, 12 soya fasulyesi genotipi arasındaki genetik çeşitliliği, rastlantısal basit dizi tekrarları (ISSR) ve agronomik özellikler kullanarak araştırıldı. Bu genotiplerin yapraklarından DNA izole edildi. Moleküler karakterizasyon için, toplam 26 ISSR primeri ve sekiz agronomik özellik değerlendirildi. ISSR analizi 88 polimorfik bant ortaya çıkardı. ISSR analizine ve agronomik özelliklere göre genotipler arasındaki genetik çeşitlilik sırasıyla Nei homolojisi ve Euclidian mesafesine göre hesaplandı ve genetik benzerliği yansıtan dendrogramlar sırasıyla UPGMA ve NTSYSpc kullanılarak yapıldı. ISSR analizi için kullanılan Nei’nin homoloji katsayısı değerleri %78- 84 arasında ve tarımsal veriler için kullanılan ortalama Euclidean mesafesi 1.96-9.77 arasında değişmiştir. Bu çalışmada değerlendirilen soya fasulyesi genotipleri oldukça benzer olmasına rağmen, dendrogramlar bu genotiplerin hem morfolojik hem de genetik olarak ayırt edilebileceğini göstermiştir.
Özet
In this study, the genetic diversity was investigated among 12soybeans genotypes using inter simple sequence repeats (ISSR) andagronomic traits. DNA was isolated from the leaves of the genotypes.For molecular characterization, a total of 26 primers of ISSRs andeight agronomic characteristics were evaluated. ISSR analysisrevealed 88 polymorphic bands. The genetic diversity among thegenotypes according to ISSR analysis and agronomic traits wereestimated based on Nei homology and Euclidian distance,respectively, and dendrograms reflecting genetic similarity wereconstructed using UPGMA and NTSYSpc, respectively. Nei’shomology coefficient values used for ISSR analysis ranged from 78%-84%, and the average Euclidean distance used for agronomic dataranged from 1.96-9.77. Although soybean genotypes evaluated in thisstudy were highly similar, dendrograms showed that these genotypescould be distinguished both morphologically and genetically.