Journals / Türk Toraks Dergisi / 2011 / Cilt: 12 - Sayı: 2

Electromagnetic navigation diagnostic bronchoscopy for peripheral lung lesions and mediastinal lymph nodes: First results

Periferik akciğer lezyonlarında ve mediastinal lenf nodlarında elektromanyetik navigasyon tanısal bronkoskopi: İlk veriler

Pages
51–56
DOI
—

Abstract

Objective: Electromagnetic navigation bronchoscopy (ENB) using superDimension/Bronchus System is a novel method to increase diagnostic yield of bronchoscopy in peripheral lung lesions and mediastinal lymphadenopathy. In this prospective study, our aim was to evaluate the diagnostic yield and safety of ENB for peripheral lung lesions (PL) and mediastinal lymph nodes (LN) when standard techniques were nondiagnostic or patients were not good candidates for standard techniques. Material and Method: Flexible bronchoscopy (FB) was performed under local anesthesia via ENB technique using an electromagnetic board, microsensor probe, extended working channel and real-time reconstruction of previously acquired multiplanar computed tomography images. Results: 21 patients were enrolled in the study. Five patients had only PL, four had both PL and LN and 12 had only LN. The mean size of nine PL and 31 LN were 25.88±12.24mm and 18.16±6.01mm, respectively. Eight of 9 PL (88.9%) and 28 of 31 LN (90.3%) were successfully sampled by ENB, which was diagnostic in 18 of 21 patients (85.7%). In these 18 patients the distribution of diagnosis was; non-small cell lung cancer (n:5), benign pulmonary nodule (n:2), sarcoidosis (n:6), tuberculous lymphadenitis (n:3), and reactive lymphadenitis (n:2). Pneumothorax occurred only in one patient. Conclusion: ENB is a safe method for sampling PL and LN with a high diagnostic yield.

Özet

Amaç: “Super Dimension / Bronchus System” kullanılarak yapılan elektromanyetik navigasyon bronkoskopi (ENB), periferik akciğer lezyonları (PL)'nda ve mediastinal lenfadenopatilerde bronkoskopinin tanı başarısını artırmak için geliştirilmiş yeni bir yöntemdir. Bu prospektif çalışmada amaç, standart tekniklerin tanısal olmadığı veya uygun olmadığı hastalarda, PL ve mediastinal lenf nodlarında (LN) ENB'nin tanı başarısı ve güvenliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Fleksibl bronkoskopi (FB), lokal anestezi altında, elektromanyetik alan tahtası, mikrosensör probu, geniş çalışma kanalı ve mulitplanar bilgisayarlı tomografinin eş zamanlı rekonstrüksiyonunu kullanan ENB tekniği ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 21 hasta alındı. Beş hastada sadece PL, dört hastada hem PL hem de LN ve 12 hastada sadece LN bulunuyordu. Ortalama boyut sırasıyla PL için 25.88±12.24mm ve LN için 18.16±6.01mm idi. Toplam dokuz PL ve 31 LN hedeflendi. ENB ile dokuz PL'nun sekizi (%88.9), 31 LN'nun 28'si (%90.3) örneklendi. ENB ile 21 hastanın 18'inde tanıya ulaşıldı ve tanı başarısı %85.7 olarak bulundu. Bu 18 hastada tanı dağılımı; küçük hücreli dışı akciğer kanseri (n:5), benign pulmoner nodül (n:2), sarkoidoz (n:6), tüberküloz lenfadenit (n:3) ve reaktif lenfadenit (n:2) olarak saptandı. Pnömotoraks sadece bir hastada gelişti. Sonuç: ENB, PL ve mediastinal LN'nın örneklenmesinde ve tanısında başarısı yüksek olan güvenli bir yöntemdir.