Journals / MN Kardiyoloji / 2001 / Cilt: 8 - Sayı: 4

Origin of all three coronary arteries from separate ostia in the right sinus of valsalva

Sol ön inen arter, sirkumfleks arter ve sağ koroner arter' in 3 ayrı ostium şeklinde sağ koroner sinüsden orijin aldığı nadir bir koroner arter anomalisi

Pages
302–304
DOI
—

Abstract

Coronary anomalies have intrigued clinicians, anatomists, and physiologists for years. Isolated coronary anomalies occur in 1.3% of patients undergoing coronary arteriography. Eighty-seven percent are anomalies of origin or distribution, and 13% are coronary artery fistulea.Origin of all three coronary arteries from right aortic sinus of valsalva with three separate ostia is an extremly rare abnormality. Here, we presented a case with this rare abnormality.

Özet

Koroner anomaliler yıllardır klinisyenlerin, anatomistlerin ve fizyologların ilgisini çekmiştir. Koroner anjiyografi yapılan hastaların %1.3'ünde koroner arter anomalisi saptanmaktadır. Bu vakaların %87'sini koroner arter çıkış anomalileri, %13'ünü de koroner arter fistülleri oluşturmaktadır. Üç koroner arterin de sağ aortik sinüsten üç ayrı ostium şeklinde orijin alması çok nadir olarak rastlandığı bildirilen bir koroner arter anomalisidir. Özelliği nedeniyle böyle bir olguyu sunuyoruz.

Keywords: Koroner damarlar,Koroner damar anomalileri,Koroner anjiyografi,Kalp hastalıkları