Journals / Nöropsikiyatri Arşivi / 2007 / Cilt: 44 - Sayı: 4

Idiopathic Tolosa-Hunt seyndrome: A case report

İdiopatik Tolosa-Hunt sendromu: Bir olgu sunumu

Pages
152–153
DOI
—

Abstract

The Idiopathic Tolosa-Hunt syndrome(ITHS) is a painful ophthalmoplegia characterised by unilateral orbital pain, ipsilateral ophthalmoplegia and good response to steroids. The syndrome was named after Tolosa, who described the clinical syndrome in 1954, and Hunt who noted good response to steroids in 1961. The incidence is estimated as one or two in million. A recent paper by La Mantia and colleagues identified 124 ITHS cases. In this paper we report a new case of ITHS followed by our clinic and discuss the Idiopathic Tolosa-Hunt syndrome.

Özet

İdiopatik Tolosa-Hunt sendromu (İTHS) tek yanlı orbital ağrı, ipsilateral oftalmopleji ve steroidlere iyi yanıt ile karakterize olan nadir bir ağrılı oftalmopleji tablosudur. Sendroma 1954 yılında klinik tabloyu tarif eden Tolosa ve 1961 yılında tablonun steroid tedavisine yanıtlılığını tarif eden Hunt’ın adları verilmiştir. İdiopatik Tolosa-Hunt sendromunun insidansı milyonda bir veya iki olarak tahmin edilmektedir. La Mantia ve arkadaşları 2004 yılında yayınladıkları makalede literatürde 124 ITHS olgusu saptadıklarını belirtmişlerdir. Biz bu makalede kliniğimizde izlediğimiz bir ITHS olgusu bildiriyor ve olgumuzdan yola çıkarak idiopatik Tolosa-Hunt sendromunu tartışıyoruz.

Keywords: Kadın,Manyetik rezonans görüntüleme,Orta yaşlı,Oftalmopleji,Oküler hareket bozuklukları,Tedavi sonucu,Tolosa-Hunt Sendromu