Journals / GORM:Gynecology Obstetrics & Reproductive Medicine / 2002 / Cilt: 8 - Sayı: 1
Yirmisekizinci gebelik haftasından önce ve sonra tanısı konan gestasyonel diabetik hastaların maternal ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırılması
- Pages
- 23–26
- DOI
- —
Abstract
OBJECTIVE: The aim of the study is to compare the maternal and perinatal outcomes between gestational diabetic patients diagnosed before and after 28th gestational week. STUDY DESIGN: The records of 112 consecutive pregnancies complicated with gestational diabetes mellitus were evaluated retrospectively. The patients with gestational diabetes mellitus were treated either with diet or diet in combination with insulin. The patients were divided in two groups: In group A gestational diabetes mellitus was diagnosed before 28th gestational week (n=60) and in group B after 28th gestational week (n=52). RESULTS: Delivery by cesarean section tended to be higher in group B than in group A (53.8% versus 41.7%, p=0.19). Preterm delivery tended to be higher in group A (21.7% versus 13.5%, p=0.25). A total of 15.4% of babies delivered in group B were admitted to the neonatal unit compared to 15.0% in group A (p=0.95). Low Apgar scores at 5 minutes occurred in 2 babies born in group B compared to 6 babies in group A (p=0.18). CONCLUSION: Although the maternal and perinatal outcomes seem not to be affected in gestational diabetic mothers diagnosed before and after 28th gestational week, the preterm delivery rate and frequency of low Apgar score at 5 minutes tended to be higher in the group of patients diagnosed before 28th gestational week.
Özet
Bu çalışmanın amacı 28. gebelik haftasından önce ve sonra tanısı konan gestasyonel diabetli hastalarda maternal ve perinatal sonuçların karşılaştırılmasıdır. Gestasyonel diabetes mellitus ile komplike olmuş 112 ardışık gebeliğin tibbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Gestasyonel diabetes mellitus olan hastalara diet ya da diet ile kombine insulin tedavisi uygulandı. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup A'ya gestasyonel diabetes mellitus tanısı 28. gebelik haftasından önce (n=60) ve grup B'ye 28. gebelik haftasından sonra tanısı konulan hastalar (n=52) alındı. Sezaryen ile doğum grup B'de grup A'ya göre daha yüksek olma eğiliminde bulundu (%53.8'e karşılık %41.7, p=0.19). Preterm doğum grup A'da daha yüksek olma eğiliminde bulundu (%21.7'ye karşılık %13.5, p=0.25). Grup B'de bebeklerin %15.4'ü yenidoğan ünitesine yatırılırken, grup A'da bebeklerin %15.0'ı yenidoğan ünitesine yatırıldı (p=0.95). Beşinci dakika düşük Apgar skoru grup B'de 2 bebekte ve grup A'da 6 bebekte saptandı (p=0.18). Yirmisekizinci gebelik haftasından önce ve sonra tanısı konan gestasyonel diabetli annelerde maternal ve perinatal sonuçlar açısından belirgin fark görülmemekle birlikte 28. gebelik haftasından önce tanısı konan hastalarda erken doğum oranı ve 5. dakika düşük Apgar skoru sıklığı daha fazla görülme eğilimindedir.