Journals / Gülhane Tıp Dergisi / 2002 / Cilt: 44 - Sayı: 3

Duodenum üçüncü kıtasını içeren ateşli silahla karın yaralanmalarında gözden kaçırılmış superior mezenterik arterial lezyonlar

Missed superior mesenteric arterial lesions secondary to abdominal gunshot injury including the third part of the duodenum

Pages
318–321
DOI
—

Abstract

Traumatic pseudoaneurysms and fistulas of superior mesenteric artery are rarely described but clinically important lesions because of hemorrhage risk and bowel ischemia. The risk for missed arterial injury of superior mesenteric artery following penetrating abdominal injuries is very high. Because these lesions may be obscured during emergency surgery by an adjacent mesenteric hematoma. Herein, we report angiographic images of two cases of missed superior mesenteric arteriovenous fistula and pseudoaneurysm with duodenal fistula.

Özet

Superior mezenterik arterin travmatik psödoanevrizma ve fistülleri nadir olarak tanımlanmaktadır. Fakat hemoraji ve bağırsak iskemisi nedeniyle klinik olarak önemli lezyonlardır. Penetran abdominal yaralanmayı takiben superior mezenterik arter yaralanmalarını gözden kaçırma riski çok yüksektir. Çünkü bu lezyonlar komşu mezenterik hematom nedeniyle acil cerrahi sırasında gözden kaçabilir. Biz, burada gözden kaçırılmış superior mezenterik arteriovenöz fistül ve duodenal fistül ile birlikte olan psödoanevrizma olgularının anjiografik görüntülerini sunuyoruz.

Keywords: Mezenterik arterler,Yaralar, ateşli silah,Erişkin,Anjiyografi,Arteriyovenöz fistül,Anevrizma, yalancı