Journals / Çocuk Enfeksiyon Dergisi / 2012 / Cilt: 6 - Sayı: 4
Fatco sendromlu ımmunsağlıklı bir çocukta aspergillus flavus nedenli osteomyelit due to aspergillus flavus in an: bir olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi
- Journal
- Çocuk Enfeksiyon Dergisi
- Pages
- 163–166
- DOI
- —
Abstract
An 8-year-old boy, with fibular agenesis, tibial cam- pomelia, and oligosyndactyly (FATCO syndrome), had been operated on for reconstruction 3 weeks prior at another hospital. He was admitted to our hospital because of right leg pain and purulent exu- dates from the surgical wound site for one week. Physical examination revealed purulent material at the surgical wound on the right leg. Radiological examination confirmed the clinical diagnosis as osteomyelitis. Clinical findings did not improve with empirical antibacterial therapy. A microbiological examination yielded a filamentous fungus from three different specimens that was identified as Aspergillus flavus. The patient was treated successfully with oral itraconazole for 6 weeks. In conclusion, invasive Aspergillus infections can affect immunocompetent adults and children. Trauma and surgical intervention can also be a risk factor for immunocompetent indi- viduals. In addition to surgery, itraconazole can be a good choice in the treatment of Aspergillus osteomy- elitis, especially in children. (J Pediatr Inf 2012; 6: 163-6)
Özet
Fibula yokluğu, tibiada kampomeli ve oligosindaktilisi olan (FATCO sendromu) 8 yaşındaki bir erkek çocuk, üç hafta önce başka bir hastanede rekonstrüksiyon amacıyla opere olmuştu. Bir haftadır devam eden sağ bacak ağrısı ve cerrahi yara bölgesinden pürülan akıntı şikayeti ile hastanemize başvurdu. Fizik muaye- nede sağ bacaktaki cerrahi yarada pürülan materyal gözlendi. Radyolojik incelemeler klinik osteomyelit tanısı ile uyumlu bulundu. Ampirik olarak başlanan antibakteriyel tedavi klinik bulgularda iyileşme sağla- madı. Mikrobiyolojik incelemelerde üç farklı klinik örnekten filamantöz bir mantar izole edildi ve bu man- tar Aspergillus flavus olarak tanımlandı. Hastaya oral itrakonazol ile 6 haftalık başarılı bir tedavi uygulandı. Sonuç olarak, invaziv Aspergillus enfeksiyonları immünsağlıklı erişkin ve çocukları etkileyebilir. Travma ve cerrahi müdahaleler immünsağlıklı bireyler için risk faktörü olarak ortaya çıkabilir. Cerrahiye ilave olarak itrakonazol, özellikle çocuklardaki Aspergillus oste- omyelitinin tedavisinde iyi bir seçenek olabilir. (J Pediatr Inf 2012; 6: 163-6)