Journals / Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / 2001 / Cilt: 14 - Sayı: 2
Effect of nitrogenous fertilizers on the some quality parameters, pithiness and nitrate accumulation in radish (Raphanus sativus L.)
- Pages
- 9–15
- DOI
- —
Abstract
The effects of the application of Ammonium Sulphate, Ammonium Nitrate and Urea fertilizers to greenhouse soil at 10 and 20 kg/da Nitrogen level on total yield (leaf + tuber), top and root rate, categorised tuber in a given radius, pithiness in tuber, total N and $NO_3$ contents in radish plant were found to be important. While pithiness in tuber decreasing, tuber yield total N and $NO_3$ contents were increased by me applications of nitrogenous fertilizers. Total Radish yield was decreased and $NO_3$ content increased at higher nitrogen application level. Radish plant has relatively better responded to Ammonium Sulphate fertilizer in view of the yield, pithiness and $NO_3$ accumulation.
Özet
Toprağa 10 ve 20 kg/da düzeylerinde uygulanan Amonyum Sülfat, Amonyum Nitrat ve Öre gübrelerinin turp bitkisinde toplam ürün (yaprak + yumru) miktarı, tepe-kök oranı, belirli çaplarda katagorize edilmiş yumru miktarı ve sayısı, yumruda koflaşma, toplam N ve $NO_3$ içerikleri üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Azotlu gübreler yumru miktarını, toplam azot ve $NO_3$ içeriklerini artırırken yumruda kofiaşmayı azaltmıştır. Yüksek azot uygulama düzeyinde ürün miktarı azalmış $NO_3$ içeriği ve $NO_3$ fraksiyonu oranı artmıştır. Turp bitkisi daha büyük yumru çapı ve ürün miktarı, daha az koflaşma ve $NO_3$ birikimi yönünden Amonyum Sülfat gübresine daha iyi tepki vermiştir.