Journals / Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi / 2013 / Cilt: 2 - Sayı: 3
Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy in Divorced Women for Depression, Anxiety and Loneliness symptoms: A pilot study
- Pages
- 147–155
- DOI
- —
Abstract
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)’nin etkinliğinin boşanmış kadınlar üzerinde incelenmesidir. Bu amaçla, boşanmış kadınların depresyon, anksiyete ve yalnızlık algısı düzeyleri uygulanan BDT öncesi ve sonrasında karşılaştırılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemi, bir özel aile danışma merkezine boşanma sonrasında anksiyete, depresyon ve yalnızlık yakınmalarıyla başvuran boşanmış kadınlar arasından seçilmiştir. Araştırma örneklemi, boşanmasının üzerinden 0-2 yıl geçmiş 7 kadından oluşmuştur. Araştırmaya katılan kadınlara, terapiye başlamadan önce ve terapi sonlandıktan sonra Bireysel Bilgi Formu, Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Yalnızlık Ölçeği (UCLA) uygulanmıştır. Bulgular: Verilerin analizi non-parametrik test olan Wilcoxon testi ile yapılmıştır. Boşanmış kadınların BDT sonrasındaki anksiyete (z= -2,08 p<0,05), depresyon (z= -2,64 p<0,01) ve yalnızlık (z= -3,34 p<0,001) düzeylerinin BDT öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düştüğü bulunmuştur. Sonuç: Boşanmış kadınlara uygulanan BDT’nin ardından anksiyete, depresyon ve yalnızlık düzeylerinin BDT öncesine göre düştüğü bulunmuştur. Bu bulgu, BDT’nin boşanma sonrasında kadınların yaşadığı anksiyete, depresyon ve yalnızlık algısı gibi psikolojik olumsuz etkileri azaltmada etkili olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Literatürdeki birçok çalışmada, depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi boşanmanın olumsuz etkileri vurgulanmaktadır. Sonuçta, BDT gibi müdahale programlarının boşanmanın olumsuz etkileri üzerinde etkin olduğu belirtilmektedir.
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)'nin etkinliğinin boşanmış kadınlar üzerinde incelenmesidir. Bu amaçla, boşanmış kadınların depresyon, anksiyete ve yalnızlık algısı düzeyleri uygulanan BDT öncesi ve sonrasında karşılaştırılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemi, bir özel aile danışma merkezine boşanma sonrasında anksiyete, depresyon ve yalnızlık yakınmalarıyla başvuran boşanmış kadınlar arasından seçilmiştir. Araştırma örneklemi, boşanmasının üzerinden 0-2 yıl geçmiş 7 kadından oluşmuştur. Araştırmaya katılan kadınlara, terapiye başlamadan önce ve terapi sonlandıktan sonra Bireysel Bilgi Formu, Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Yalnızlık Ölçeği (UCLA) uygulanmıştır. Bulgular: Verilerin analizi non-parametrik test olan Wilcoxon testi ile yapılmıştır. Boşanmış kadınların BDT sonrasındaki anksiyete (z= -2,08 p<0,05), depresyon (z= -2,64 p<0,01) ve yalnızlık (z= -3,34 p<0,001) düzeylerinin BDT öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düştüğü bulunmuştur. Sonuç: Boşanmış kadınlara uygulanan BDT'nin ardından anksiyete, depresyon ve yalnızlık düzeylerinin BDT öncesine göre düştüğü bulunmuştur. Bu bulgu, BDT'nin boşanma sonrasında kadınların yaşadığı anksiyete, depresyon ve yalnızlık algısı gibi psikolojik olumsuz etkileri azaltmada etkili olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Literatürdeki birçok çalışmada, depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi boşanmanın olumsuz etkileri vurgulanmaktadır. Sonuçta, BDT gibi müdahale programlarının boşanmanın olumsuz etkileri üzerinde etkin olduğu belirtilmektedir.