Journals / Ecological Life Sciences / 2021 / Cilt: 16 Sayı: 1

Siyanobakteri Kaynaklı Toksin Tehlikesi

Pages
1–17
Publication Date
2021-01-21
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu derlemede alg patlamaları ile neticelenen süreçteki mekanizmalar ve özellikleri, bazı siyanobakteriler tarafından üretilen siyanotoksinler ve etkileri, zararlı alg patlamalarını tetikleyebilen çevresel dinamikler ve alg patlamalarının henüz gerçekleşmeden önlenmesi veya devam eden alg patlamalarının kontrol altına alınması için uygulanabilecek olası tedbirler tartışılmıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Siyanobakteri kaynaklı toksin tehlikesi incelenmiştir.
📊
Key Findings & Data:Yaklaşık 2.5 milyar yıl önce fotosentez yapma yeteneği kazandığı düşünülen siyanobakteriler dünya atmosferinin oksik duruma geçmesinde rol alan en ilkel fotosentetik canlılardır.
💡
Conclusion & Impact:Bu derlemede alg patlamaları ile neticelenen süreçteki mekanizmalar ve özellikleri, bazı siyanobakteriler tarafından üretilen siyanotoksinler ve etkileri, zararlı alg patlamalarını tetikleyebilen çevresel dinamikler ve alg patlamalarının henüz gerçekleşmeden önlenmesi veya devam eden alg patlamalarının kontrol altına alınması için uygulanabilecek olası tedbirler tartışılmıştır.
🔬Design:Lab & Field Experiment
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Siyanobakteri · Alg patlaması · Siyanotoksin

Özet

Siyanobakteri kaynaklı toksin tehlikesi incelenmiştir. Siyanobakteriler Dünya atmosferinin oluşumuna ve azot fiksasyonuna önemli katkıda bulunan canlılar olmakla beraber insan ve hayvanlar için zehirli çeşitli sekonder metabolitler üretebilmektedirler. Yaklaşık 2.5 milyar yıl önce fotosentez yapma yeteneği kazandığı düşünülen siyanobakteriler dünya atmosferinin oksik duruma geçmesinde rol alan en ilkel fotosentetik canlılardır. Alg ve bakteri arası prokaryotik bir form olan siyanobakteriler dünya üzerinde çok çeşitli ve geniş habitatlara yayılmışlardır. Son yıllarda dünya genelindeki su kaynaklarında ortaya çıkan kirlilik sucul ekosistemlerde siyanobakterilerin aşırı üremelerine öncülük etmektedir. Siyanobakterilerin besin girdisinin yüksek olduğu sucul alanlarda aşırı çoğalmaları olgusu “alg patlaması (bloom)” olarak tanımlanmaktadır. Toksik türlerin de dahil olduğu alg patlamaları su kaynaklarının insan faaliyetleri için kullanımını sınırlandırmakta ve içme suyu güvenliğini tehdit etmektedir. Bu derlemede alg patlamaları ile neticelenen süreçteki mekanizmalar ve özellikleri, bazı siyanobakteriler tarafından üretilen siyanotoksinler ve etkileri, zararlı alg patlamalarını tetikleyebilen çevresel dinamikler ve alg patlamalarının henüz gerçekleşmeden önlenmesi veya devam eden alg patlamalarının kontrol altına alınması için uygulanabilecek olası tedbirler tartışılmıştır.

🔖

Cite This Article

YÜKSEL, D., ÇELİK, E., TURGAY, Ö. (2021). Siyanobakteri Kaynaklı Toksin Tehlikesi. Ecological Life Sciences, Cilt: 16 Sayı: 1, 1–17. https://ajindex.com/articles/985243

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (11)

  1. Albay, M., Akçaalan, R., Tüfekçi, H., Metcalf, J.S., Beattie, K.A., and Codd, G.A., (2003). Depth Profiles of Cyanobacterial Hepatotoxins (microcystins) in Three Turkish Freshwater Lakes. Hydrobiologia, 505:89–95.
  2. Albay, M., Matthiensen, A., and Codd, G.A., (2005). Occurrence of Toxic Blue-Green Algae in the Kucukcekmece Lagoon (Istanbul, Turkey). Environmental Toxicology, 20(3):277-284.
  3. Anneville, O., Domaizon, I., Kerimoglu, O., Rimet, F., and Jacquet, S., (2015). Blue-green Algae in a “Greenhouse Century”? New Insights from Field Data on Climate Change Impacts on Cyanobacteria Abundance. Ecosystems 18:441–458.
  4. Antunes, J.T., Leão, P.N., and Vasconcelos, V.M., (2015). Cylindrospermopsis Raciborskii: Review of the Distribution, Phylogeography, and Ecophysiology of a Global Invasive Species. Front. Microbiol. 6:473. Barrington, D.J., Reichwaldt, E.S., and Ghadouani, A., (2013). The Use of Hydrogen Peroxide to Remove Cyanobacteria and Microcystins from Waste Stabilization Ponds and Hypereutrophic Systems. Ecol. Eng. 50:86–94.
  5. Berg, U., Neumann, T., Donnert, D., Nüesch, R., and Stüben, D., (2004). Sediment Capping in Eutrophic Lakes: Efficiency of Undisturbed Calcite Barriers to Immobilize Phosphorus. Appl. Geochem. 19:1759–1771.
  6. Carmichael, W.W., (2001). Health Effects of Toxin- Producing Cyanobacteria: “The CyanoHABs”. Hum. Ecol. Risk Assess. 7:1393–1407.
  7. Chen, L., Chen, J., Zhang, X., and Xie, P., (2016). A Review of Reproductive Toxicity of Microcystins. J. Hazard. Mater. 301:381–399.
  8. Chorus, I. and Bartram, J., (‎1999)‎. Toxic Cyanobacteria in Water: a Guide to Their Public Health Consequences, Monitoring and Management/edited by Ingrid Chorus and Jamie Bertram. World Health Organization. Coloma, S. E., Dienstbier, A., Bamfor, D.H., Sivonen, K., Roine, E., Hiltunen, T. (2017). Newly Isolated Nodularia Phage Influences Cyanobacterial Community Dynamics. Environ. Microbiol. 19:273–286.
  9. De la Cruz, A.A., Hiskia, A., Kaloudis, T., Chernoff, N., Hill, D., Antoniou, M.G., He, X., Loftin, K., O’Shea, K., and Dionysiou, D., (2013). A Review on Cylindrospermopsin: the Global Occurence, Detection, Toxicity and Degradation of a Potent Cyanotoxin. Environmental Science Processes & Impacts, 15:1979-2003.
  10. Durai, P., Batool, M., and Choi, S., (2015). Structure and Effects of Cyanobacterial Lipopolysaccharides. Mar. Drugs, 13:4217–4230.
  11. Elliott, J.A., (2010). The Seasonal Sensitivity of Cyanobacteria and Other Phytoplankton to Changes in Flushing Rate and water Tempera