Bununla birlikte, ulusal gelir artışı, pozitif gelir esnekliği nedeniyle ithalatı artırırken ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiye sahip olmaktadır.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Öz p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Minion Pro'; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.1px; font: 10.0px 'Minion Pro'; color: #2d2829} span.s1 {font: 12.0px 'Minion Pro'; color: #000000} Marshall-Lerner hipotezi, ihracat ve ithalatın fiyat esnekliklerinin mutlak değer olarak toplamı birden büyükse, ulusal paranın değer kaybının ticaret dengesi üzerinde olumlu etkiye sahip olacağını belirtir.
📊
Key Findings & Data:Bu çalışmada, Türkiye’nin önemli ticaret ortakları (Çin, Almanya, İtalya, Fransa, ABD, İspanya, İngiltere ve Rusya) arasındaki ticaret dengesinin uzun dönemde, Türk lirasının değer kaybı ile olumlu etkilenip etkilenmeyeceği ampirik olarak araştırılmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Bununla birlikte, ulusal gelir artışı, pozitif gelir esnekliği nedeniyle ithalatı artırırken ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiye sahip olmaktadır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2014 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Dış Ticaret · Yatay Kesit Bağımlılığı · Eş-bütünleşme
Özet
Öz p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Minion Pro'; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.1px; font: 10.0px 'Minion Pro'; color: #2d2829} span.s1 {font: 12.0px 'Minion Pro'; color: #000000} Marshall-Lerner hipotezi, ihracat ve ithalatın fiyat esnekliklerinin mutlak değer olarak toplamı birden büyükse, ulusal paranın değer kaybının ticaret dengesi üzerinde olumlu etkiye sahip olacağını belirtir. Bu çalışmada, Türkiye’nin önemli ticaret ortakları (Çin, Almanya, İtalya, Fransa, ABD, İspanya, İngiltere ve Rusya) arasındaki ticaret dengesinin uzun dönemde, Türk lirasının değer kaybı ile olumlu etkilenip etkilenmeyeceği ampirik olarak araştırılmıştır. Birleşmiş Milletlerden alınan 1993-2014 dönemine ait yıllık verilerle yapılan Westerlund hata düzeltmeye dayalı panel eşbütüleşme testi ve FGLS yöntemi sonuçları, Marshall- Lerner şartının geçerli olmadığını ifade etmektedir. Bununla birlikte, ulusal gelir artışı, pozitif gelir esnekliği nedeniyle ithalatı artırırken ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiye sahip olmaktadır.
KILAVUZ, E., POLAT, M. A. (2018). Panel Veri ile Türkiye’nin Dış Ticaretinin Marshall-Lerner Şartı Çerçevesinde Analizi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 18 - Sayı: 2, 27–40. https://ajindex.com/articles/9173
Acaravcı, A. ve Öztürk, İ. (2006). Döviz Kurundaki Değişkenliğin Türkiye İhracatı Üzerine Etkisi: Am-pirik Bir Çalışma. Review of Social, Economic and Business Studies, 2, 197-206.
Akbostancı, E. (2002). Dynamics of the Trade Balance: The Turkish J-Curve. ERC Working Papers in Eco-nomic, 1-20.
Aktaş, C. (2010). Türkiye’de Reel Döviz Kuru ile İhra-cat ve İthalat Arasındaki İlişkinin VAR Tekniğiyle Analizi. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11), 123-140.
Alper, A. E. ve Oransay, G. (2015). Cari Açık ve Fi-nansal Gelişmişlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi Eksaninde Değerlendirilmesi, Uluslar arası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 1(2), 73-85.
Aytun, C. ve Akın, C. S. (2014). OECD Ülkelerinde Telekomünikasyn Altyapısı ve Ekonomik Büyüme: Yatay Kesit Bağımlı Heterojen Panel Nedensellik Analizi. İktisat, İşletme ve Finans, 29(340), 69-94.
Bahmani-Oskooee, M. ve Goswami, G. G. (2003). A Disaggregated Approach to Test the J-Curve Phe-nomenon: Japan vs. Her Major Trading Partners. Journal of Economics and Finance, 27, 102–13.
Baldemir, E. ve Gökalp, F. (1999). Türkiye’de Döviz Kuru ve Dış Ticaret Hadleri İlişkisinin Ekonomet-rik Analizi. IV. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sem-pozyumu Bildirileri, 14-16
Mayıs, Antalya, 17-40.
Berberoğlu, N. ve Oktay, N. (1987). A Statistical Analysis of The Relationship Between The Foreign Exchange Rates and The Direction of Exports: The Turkish Example. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 135-142.
Breusch, T. S., ve Pagan, A. R. (1980). The Lagran-ge Multiplier Test and its Applications to Mo-del Specification in Econometrics. The Review of Economic Studies, 47(1), 239–253, http://dx.doi. org/10.2307/2297111 Çavdar, Ş, Ç., (2011). Dış Ticaret Hadleri ve Reel Dö-viz Kuru İlişkisi: Türkiye Örneği. e- Journal of New World Sciences Academy. 6(4), Article Number: 3C0085, ISSN:1306-3111, 455-463.
Genc, E. G. ve Artar, O. K. (2014).The Effect of Exc-hange Rates on Exports and Imports of Emerging Countries. European Scientific Journal, 10(13), 128-141.
Gül, E. ve Kamacı, A. (2012). Dış Ticaretin Büyüme Üzerine Etkileri: Bir Panel Veri Analizi. Uluslarara-sı Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(3), 81-91.
Hooy, C-W. ve Chan, T-H. (2008). Examining Exchan-ge Rates Exposure: J-Curve and the Marshall-Ler-ner Condition For High Frequency Trade Series Between China and Malaysia. MPRA Paper, 10916, University Library of Munich, Germany, 1-10.
Kızıldere, C., Kabadayı, B. ve Emsen, Ö. S. (2014). Dış Ticaretin Döviz Kuru De