Journals / Turcology Research / 2010 / Cilt: 17 Sayı: 43

II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ OSMANLI-MACAR DOSTLUK İLİŞKİLERİ

Pages
309–317
Publication Date
2010-05-26
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Abdülhamid, Kanuni Sultan Süleyman’ın Budin’i fethi sırasında ganimet olarak alıp İstanbul’a getirdiği 34 adet ilmi ve tarihi eseri Macaristan’a iade etmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Osmanlı Devleti ile Macaristan arasındaki ilişkilerin tarihi oldukça eskidir.
📊
Key Findings & Data:İki ülke arasında ilişkiler 18 ve 19 yüzyıllarda dostane bir şekilde gelişti. 19.
💡
Conclusion & Impact:Abdülhamid, Kanuni Sultan Süleyman’ın Budin’i fethi sırasında ganimet olarak alıp İstanbul’a getirdiği 34 adet ilmi ve tarihi eseri Macaristan’a iade etmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:34 adet
⚙️Variables:Peşte · Şeyh Süleyman Efendi · II. Abdülhamid

Özet

Osmanlı Devleti ile Macaristan arasındaki ilişkilerin tarihi oldukça eskidir. İki ülke arasında ilişkiler 18 ve 19 yüzyıllarda dostane bir şekilde gelişti. 19. Yüzyılın sonlarına doğru II. Abdülhamid döneminde iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliği daha da gelişti. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşında Macaristan’da Osmanlılar lehinde gösteriler yapıldı. 1878 yılında Macaristan’a giden Osmanlı heyeti büyük ilgi gördü. Gitti her şehir ve kasabada olağanüstü bir şekilde karşılandı. Daha sonraki yıllarda Macar şehirlerinden olan Debrecen halkı Sultan II. Abdülhamid’e sunulmak üzere bir taç yaptılar. Yapılan tacın üzerinde Osmanlı hilali bulunuyordu. 1880 yılında Macaristan’da meydana gelen sel baskınında zarar görenlere Osmanlı Devleti yardım elini uzattı. Özellikle Szeged halkı için İstanbul’dan para gönderildi. Abdülhamid, Kanuni Sultan Süleyman’ın Budin’i fethi sırasında ganimet olarak alıp İstanbul’a getirdiği 34 adet ilmi ve tarihi eseri Macaristan’a iade etmiştir.

🔖

Cite This Article

NAZIR, B. (2010). II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ OSMANLI-MACAR DOSTLUK İLİŞKİLERİ. Turcology Research, Cilt: 17 Sayı: 43, 309–317. https://ajindex.com/articles/901689

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (3)

  1. BOA, HR. SYS., Dosya No:213, Gömlek No: 5. BOA, HR. SYS., Dosya No; 160, Gömlek No: 11. BOA, HR. SYS., Dosya No; 176, Gömlek No: 3. BOA, HR. SYS., Dosya No; 176, Gömlek No: 4. BOA, HR. TO., Dosya No: 331; Gömlek no: 7; BOA, İra. Har., Dosya no: 275, belge no: 16775. BOA, YPRK.M., Dosya no:1; Gömlek no: 17. BOA., HR. SYS., Dosya No: 176, sıra no: 11, tarih: 1877.4.28. BOA., Y.A.Res. Dosya no:2, Sıra no: 50. BOA., Y.PRK. ASK., Dosya no: 5, Gömlek no: 35. KARAL, Enver Ziya, Osmanlı Tarihi, c.VIII, Ankara 1983, s.545. NAMAL, Yücel, Türk-Macar İlişkileri, s. 71, İstanbul 2009.
  2. NAZIR, Bayram, Osmanlı’ya Sığınanlar Macar ve Leh Mülteciler, İstanbul 2007.
  3. ÖZTÜRK, Cemil, “113 Yıl Önceki Bir Türk Heyeti’nin Macaristan Gezisi”, Tarih ve Toplum, Kasım 1990, c.14, sayı, 83, s.52. SOFUOĞLU, Ebubekir, “Abdülmecid ve Macar Mülteciler”, Tarih ve Toplum, Kasım, c.36. sayı 215, s. 41-42., s. 105-106.