Journals / Selçuk İletişim / 2021 / Cilt: 14 - Sayı: 1

Kadın Odaklı Sivil Toplum Kuruluşlarında Gerçekleştirilen İletişim Faaliyetleri

Pages
336–362
Publication Date
2021-01-15
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu amaç doğrultusunda söz konusu sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri iletişim faaliyetleri ve dijital ortamdaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yaptıkları paylaşımlar üzerinden irdelenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmiş oldukları iletişim faaliyetleri kadın odaklı sivil toplum kuruluşları özelinde incelenmiştir.
📊
Key Findings & Data:Söz konusu kadın istatistikleri göz önünde bulundurularak belirlenen örneklem kümesinde yer alan üç sivil toplum kuruluşunun gerçekleştirdiği faaliyetler; yıllık raporlamaları, broşür, ilan, poster, etkinlik, konferans, basın bültenleri, web sayfası kullanımı, mobil uygulamalar ve sosyal medya kullanımı perspektifinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Bu amaç doğrultusunda söz konusu sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri iletişim faaliyetleri ve dijital ortamdaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yaptıkları paylaşımlar üzerinden irdelenmiştir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Sivil Toplum Kuruluşları · Kadın · İletişim

Özet

Bu çalışmada sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmiş oldukları iletişim faaliyetleri kadın odaklı sivil toplum kuruluşları özelinde incelenmiştir. Çalışmada, ülkemizde var olan kadın istatistikleri ile We Are Social ve Türkiye İstatistik Kurumuna ait Türkiye’de internet kullanım verileri göz önünde bulundurularak Türkiye’de faaliyet gösteren kadın odaklı sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmiş oldukları iletişim faaliyetleri incelenmiştir. Söz konusu kadın istatistikleri göz önünde bulundurularak belirlenen örneklem kümesinde yer alan üç sivil toplum kuruluşunun gerçekleştirdiği faaliyetler; yıllık raporlamaları, broşür, ilan, poster, etkinlik, konferans, basın bültenleri, web sayfası kullanımı, mobil uygulamalar ve sosyal medya kullanımı perspektifinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilen iletişim çalışmaları; hem amaçların kamuoyuna aktarılması, farkındalık, yasa koyucuları ve güç sahiplerini yönlendirici gibi işlevler üstlenmesi hem de bağışçı ve gönüllü kazanım noktasında da önemli bir görev üstlenmektedir. Bu bağlamda söz konusu başlıklar altında gerçekleştirilen faaliyetler ve iletişim çalışmaları, çalışmanın konusunu ve amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda söz konusu sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdikleri iletişim faaliyetleri ve dijital ortamdaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yaptıkları paylaşımlar üzerinden irdelenmiştir.

🔖

Cite This Article

BİLBİL, E. K., POLAT, A. F. (2021). Kadın Odaklı Sivil Toplum Kuruluşlarında Gerçekleştirilen İletişim Faaliyetleri. Selçuk İletişim, Cilt: 14 - Sayı: 1, 336–362. https://ajindex.com/articles/83677

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. Abay, A. R. (2004). Sivil toplum ve demokrasi bağlamında sivil dayanışma ve sivil toplum örgütleri. (s. 24-26). Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi Yayınları.
  2. Adımlar, E. (2020, Mart 3). Eşit Adımlar. Mart 30, 2020 tarihinde Dünya Çapında Kadın İstatistikleri: http://www.skdturkiye.org/esit-adimlar/guncel/dunya-capinda-kadin-istatistikleri adresinden alındı Akıncı, S. (2014). Sivil toplum, sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum kuramcıları. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 11(Özel Sayı), 192-217.
  3. Aktel, M. (2003). Küreselleşme ve Türk Kamu Yönetimi. Ankara:
  4. Asil Yayın Dağıtım. Atiker, E. (2003). Sivil toplum perspektifleri. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(6), 13-20. https://dergipark.org.tr/tr/pub/iusosyoloji/issue/528/4815 adresinden alındı Bayrak, H. (2020, Şubat 23). 2020 Türkiye İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri. Mart 15, 2020 tarihinde Dijilopedi. adresinden alındı BBC. (2020, Şubat 13). BBC. Mart 30, 2020 tarihinde BBC: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39196145 adresinden alındı Boztepe Taşkıran, H. (2015). Sivil topluma kavramsal, kuramsal ve tarihsel bakış. E. Karayel Bilbil içinde, Halkla İlişkiler Perspektifinden Sivil Toplum (s. 42-43). İstanbul:
  5. Pales Yayınları.
  6. Çatı, M. (2012, Kasım 1). Twitter. Mayıs 18, 2020 tarihinde Twitter: https://twitter.com/morcativakfi adresinden alındı Çatı, M. (2020, Mayıs 18). Facebook. Mayıs 18, 2020 tarihinde Facebook: https://www.facebook.com/MorCatiVakfi/?ref=page_internal adresinden alındı Çatı, M. (2020, Mayıs 18). Instagram. Mayıs 18, 2020 tarihinde Instagram: https://www.instagram.com/morcati_vakfi/ adresinden alındı Çatı, M. (2020, - -). Mor Çatı. Nisan 10, 2020 tarihinde Mor Çatı: https://www.morcati.org.tr/tr/ adresinden alındı Cevizci, A. (2002). Felsefe Sözlüğü. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  7. Deren Van Het Hot, S. (2014, Haziran 1). Yaşama Dair Vakıf. Nisan 30, 2020 tarihinde Yaşama Dair Vakıf: http://yada.org.tr/wp-content/uploads/2014/03/16-T%C3%BCrkiye%E2%80%99de-STK%E2%80%99lar%C4%B1n-Halkla-%C4%B0li%C5%9Fkiler-Deneyimi-Alg%C4%B1-Yakla%C5%9F%C4%B1m-ve-Uygulamalar.pdf adresinden alındı Dökmen, Ü. (2004). Küçük şeyler. İstanbul:
  8. Sistem Yayıncılık. Duman, F. (2010). Siyasetin güç merkezleri-sivil toplum. M. Türköne içinde, Siyaset (s. 347-37). Ankara:
  9. Lotus Yayınları.
  10. Emrealp, S. (1998). Yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliği. T. Ulaş içinde, Merhaba Sivil Toplum (s. 39-68). İstanbul: Helsinki Yurttaşlar Derneği