Journals / R&S - Research Studies Anatolia Journal / 2018 / Cilt: 1 - Sayı: 2

Escalation of Commitment: A Research on Y Generation

HATALI KARAR BAĞLILIĞI: Y KUŞAĞIYLA İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA

Pages
344–351
Publication Date
2018-07-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

İstihdamlarıyla ilgili çeşitli sektörlerde yapılacak araştırmalar sektörel olarak belirli bir ölçüde temsil edici ve yararlı olabilir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Araştırmanın amacı kişilerin belirli bir hedefe ulaşma düşünce ve duygularının nasıl önemli kayıplar yaşamalarına neden olduğunu araştırmak ve anlamaktır.
📊
Key Findings & Data:Drummond (2014)’ın çalışmasındaki ve diğer çalışmalardaki nedenler değerlendirilerek İstanbul’daki çeşitli devlet üniversitelerinden kolayda örnekleme ile 137 Y kuşağına ilaç sektörüyle ilgili araştırmacılar tarafından yazılan örnek olayda hangi durumlarda hatalı olan kararlara hangi nedenlerle devam edip etmeyeceği anket yöntemiyle sorulmuştur.
💡
Conclusion & Impact:İstihdamlarıyla ilgili çeşitli sektörlerde yapılacak araştırmalar sektörel olarak belirli bir ölçüde temsil edici ve yararlı olabilir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2014 Verileri
⚙️Variables:Hatalı Karar Bağlılığı · Y Kuşağı · Kişilik

Özet

Araştırmanın amacı kişilerin belirli bir hedefe ulaşma düşünce ve duygularının nasıl önemli kayıplar yaşamalarına neden olduğunu araştırmak ve anlamaktır. Bu konu herkesin hayatındaki getirisi az ya da çok olacağını düşünerek başladığı ve belirli bir miktar çaba, zaman ve sahip olduğu kaynakları kullandığı kararların yönetimi için oldukça önemlidir. Drummond (2014)’ın çalışmasındaki ve diğer çalışmalardaki nedenler değerlendirilerek İstanbul’daki çeşitli devlet üniversitelerinden kolayda örnekleme ile 137 Y kuşağına ilaç sektörüyle ilgili araştırmacılar tarafından yazılan örnek olayda hangi durumlarda hatalı olan kararlara hangi nedenlerle devam edip etmeyeceği anket yöntemiyle sorulmuştur. Kişilerin duygusal zekalarının hatalı karar bağlılığı üzerinde istatistiki anlamlı ve olumlu etkili olduğu, uyum kişilik özelliğinin istatistiki olarak anlamlı ve olumsuz etkili, sorumluluk kişilik özelliğinin ise istatistiki olarak anlamlı ve olumlu etkili olduğu ve işe başlama öz yeterliliğinin de istatistiki olarak anlamlı ve olumlu etkili olduğu regresyon analizleriyle bulunmuştur. Cinsiyetin biçimlendirici etkileri hiyerarşik regresyon analizleriyle incelendiğinde; erkekler için başlama öz yeterliliği arttıkça hatalı karara bağlılık ivmeyle artmakta ve kadınlar için ise duygusal zekâları arttıkça hatalı karar bağlılığı erkeklere göre daha fazla artmaktadır. Psikolojik ve sosyal belirleyicilere vurgu yapılmış olduğu için kişilerin psikolojik ve sosyal etkileri değerlendirerek kararlarını daha iyi verebilecekleri anlaşılmaktadır. İstihdamlarıyla ilgili çeşitli sektörlerde yapılacak araştırmalar sektörel olarak belirli bir ölçüde temsil edici ve yararlı olabilir.

🔖

Cite This Article

AKÜN, A. G. F. A., ORDUN, D. D. G. (2018). Escalation of Commitment: A Research on Y Generation. R&S - Research Studies Anatolia Journal, Cilt: 1 - Sayı: 2, 344–351. https://ajindex.com/articles/797057

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (17)

  1. Alvarez, J.F.A, Pustina, A. ve Hällgren, A. (2011). Escalating Commitment in the Death Zone. New insights from the 1996 Mount Everest Disaster. International Journal of Project Management, 29, 971-985.
  2. Arkes, H. R. ve Blumer, C. (1985) The Psychology of Sunk Cost. Organizational Behavior and Human Decision Process, 35, 124-140.
  3. Bandura, A. (2009). Self Efficacy in Changing Societies. Cambridge University Press.
  4. Chong, V.K. ve Syarifuddin, I. (2010). Escalation of Commitment to Unprofitable Projects: An Experimental Investigation of the Effect of Conformity Pressure and Self Esteem. Accounting, Accountability, and Performance, 16 (1), 1-23.
  5. Drummond, H. (2014) Escalation of Commitment: When to Stay the Course? The Academy of Management Perspectives, 28 (4), 430-446.
  6. Johnson, J. A. (2014). Measuring Thirty Facets of the Five Factor Model with a 120-Item Public Domain Inventory: Development of the IPIP-NEO-120. Journal of Research in Personality, 51, 78-89. http://dx.doi.org/10.1016/j.jrp.2014.05.003.
  7. Juliusson, A. (2006). Optimism as Modifier of Escalation of Commitment. Scandinavian Journal of Psychology, 47, 345-348.
  8. Goleman, D. (1998). Duygusal Zekâ. Varlık Yayınları.
  9. Gürbüz, S. Ve Şahin, F. 2016. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık. http://www.jeremydawson.co.uk/slopes.htm. Two way with binary moderator. Kahneman, D. (2017). Hızlı ve Yavaş Düşünme. Varlık Yayınları.
  10. Krogerus, M. Ve Tschäppeler, R. (2014). The Test Book. 64 Tools to Lead You Success. Profile Books. London. Ku, G. (2008). Learning to De Escalate. The Effects of Regret in Escalation of Commitment. Organizational Behavior and Human Decision Process, 105, 221-232.
  11. Luthans, F. Organizational Behavior. An Evidence Based Approach. (2011). 12th Edition.
  12. The McGraw Hill Companies, Inc. 259-263.
  13. Ordun ve Akün (2017).
  14. Self Actualization, Self Efficacy and Emotional Intelligence of Undergraduate Students. Journal of Advanced Management Science, 5 (3), 170-175, Doi: 10.18178/joams.5.3.170-175.
  15. Schuette, N. S., Malouff, J. M., Hall, L. E, Haggerty, D. J, Cooper, J. T., Golden, C. J., Dornheim, L. D. (1998) Development and Validation of a Measure of Emotional Intelligence. Personality and Individual Differences, 167-177.
  16. Sherer, M. ve Maddux, J. E. (1982). “The self-efficacy scale: Construction and validation”, Psychological Reports, vol. 51, pp. 663-671, 1982.
  17. Sleesman, D.J., Conlon, D.E., McNamara, G. ve Miles, J.E. (2012). Cleaning up the Big Muddy: A Meta Analytical Review of t