Ampirik bulgular değişkenlerin eşbütünleşik olduklarını ve Granger nedenselliğin enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru gerçekleştiğini göstermektedir.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Genel olarak enerji, ekonomik ve endüstriyel kalkınma için önemli bir girdi kabul edilmektedir.
📊
Key Findings & Data:Ancak enerjinin bazı ekonomik göstergeler üzerindeki etkileri konusunda halen tartışmalar bulunmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Ampirik bulgular değişkenlerin eşbütünleşik olduklarını ve Granger nedenselliğin enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru gerçekleştiğini göstermektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters
Özet
Genel olarak enerji, ekonomik ve endüstriyel kalkınma için önemli bir girdi kabul edilmektedir. Ancak enerjinin bazı ekonomik göstergeler üzerindeki etkileri konusunda halen tartışmalar bulunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye için enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki nedensel ilişkiyi eşbütünleşme ve Granger nedensellik testleri kullanarak incelemektedir. Ampirik bulgular değişkenlerin eşbütünleşik olduklarını ve Granger nedenselliğin enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru gerçekleştiğini göstermektedir.
🔖
Cite This Article
MUCUK, M., UYSAL, D. (2009). Türkiye ekonomisinde enerji tüketimi ve ekonomik büyüme. Maliye Dergisi, Sayı: 157, 105–115. https://ajindex.com/articles/79118
Akinlo, A. E. (2008), "Energy Consumption and Economic Growth: Evidence From 11 Sub-Saharan Africa Countries", Energy Economics, 30, 2391 -2400. Altunç, Ö. F. (2008), "Türkiye'de Finansal Gelişme ve İktisadi Büyüme Arasındaki Nedenselliğin Ampirik Bir Analizi", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ÎİBF Dergisi, 3(2), 113-127.
Barışık, S. ve E. Demircioğlu (2006), "Türkiye'de Döviz Kuru Rejimi, Konvertibilite, Îhracat-İthalat İlişkisi (1980-2001)", ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3), 71-84.
Berber, M. (2006),
İktisadi Büyüme ve Kalkınma, Derya Kitabevi, 3. Baskı,
Trabzon. Erdal, G., H. Erdal ve K. Esengün (2008), "The Causality Between Energy Consumption and Economic Growth in Turkey", Energy Policy, 36, 3838-3842.
Gbadebo, O. O. ve C. Okonkwo (2009), "Does Energy Consumption Contribute to Economic Performance? Empirical Evidence from Nigeria", Journal of" Economics and International Finance, 1(2), 44-58.
Granger, C. W. J. (1969), "Investigation Causal Relationships by Econometric ', Models and Cross-Spectral Methods", Econometrica, 37. Güneş, Ş. (2007), "İmalat Sektöründe Verimlilik ve Reel Ücret İlişkisi: Bir Koentegrasyon Analizi", Celal Bayar Üniversitesi İ.l.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14(2), 275-287.
Hondroyiannis, G., S. Lolos ve E. Papapetrou (2002), "Energy Consumption and Economic Growth: Assessing The Evidence from Greece", Energy Economics, 24,319-336.
Jobert, T.ve F. Karanfil (2007), "Sectoral Energy Consumption by Source and Economic Growth in Turkey", Energy Policy, 35, 5447-5456.
Kar. ve E. Kınık (2008), "Türkiye'de Elektrik Tüketimi Çeşitleri ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin Ekonometrik Bir Analizi", Afyon Kocatepe Üniversitesi,
İİ.B.F. Dergisi, X(II), 333-353.
Karagöl, E., E. Erbaykal ve H. M. Ertuğrul (2007), "Türkiye'de Ekonomik Büyüme ile Elektrik Tüketimi İlişkisi: Sınır Testi Yaklaşımı", Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8 (1), 72-80.
Lise, W. ve K. V. Montfort (2007), "Energy Consumption and GDP in Turkey: Is There A Co-Integration Relationship?", Energy Economics, 27, 1166-1178.
Odhiambo, N. M. (2009), "Energy Consumption and Economic Growth Nexus in Tanzania: An ARDL Bounds Testing Approach", Energy Policy, 37, 617-622.
Paul, S. ve R. N. Bhattacharya (2004), "Causality Between Energy Consumption and Economic Growth in India: A Note on Conflicting Results", Energy Economics, 26, 977-983.
Pekkaya, S. ve A. Tosuner (2004), "Türkiye Ekonomisinin Temel Dinamikleri Işığında 2000 Yılı Enflasyonu Düşürme Programına Eleştirel Bir Yaklaşım: